Як спрацювало рішення перекинути людей з тилу на фронт – репортаж УП з позицій 110 бригади 

Четвер, 11 липня 2024, 05:30

Серед завдань, які Володимир Зеленський ставив новопризначеному головкому Олександру Сирському в лютому 2024-го, було переведення військовослужбовців з тилових підрозділів у бойові.

Дослівно в традиційному вечірньому зверненні президента це звучало так: 

"Зараз Сили оборони України – це майже мільйон людей, які були призвані для захисту нашої держави. Станом на сьогодні більша частина з них не відчула фронту так, як меншість, яка реально на передовій, реально воює. Це означає, що потрібен інший підхід (…)".

Реклама:

З одним із прикладів втілення того самого "іншого підходу" журналісти УП стикнулися на Покровському напрямку наприкінці червня. 

Неподалік села Новоолександрівка – передостаннього населеного пункту перед дорогою Покровськ – Костянтинівка, до якої тягнуться росіяни – працював новостворений FPV-розрахунок із трьох колишніх бійців Військової служби правопорядку. 

Командир групи на позивний "Гашик", зовнішній пілот – Чіга та сапер – Плоха. Усім на вигляд – до 30 років. Наймолодшому, Чізі, у травні тільки-но виповнилося 25. 

Усі троє ще пару місяців тому стояли на Чернігівщині на блокпостах, перевіряли документи і виписували штрафи військовим з ознаками алкогольного сп'яніння. Хоча, зізнається командир групи Гашик, останнього з доброти душевної він всіляко старався уникати. 

– Ну як це так – за 50 грамів залишити людину без зарплати? – пригадував він у розмові з УП свою службу у ВСП. 

Реклама:

Навесні у військову частину тогочасних ВСП-шників прийшов наказ про переведення N-ної кількості людей у 110-ту окрему механізовану бригаду імені Марка Безручка. Тоді 110-ту, яка була на короткому відведенні після двох років оборони Авдіївки, відправили "гасити пожежу" на Покровському напрямку. Тамтешній прорив росіян, який почався із захоплення Очеретиного в середині квітня, й досі не вдалося зупинити.

Росіяни щотижня стають ближчими до дороги Покровськ – Костянтинівка, якою можна рухатися як у напрямку Покровська, так і Краматорської агломерації. Станом на 10 липня, за даними українських OSINTерів DeepState, до неї лишається 6 кілометрів. 

Після надходження наказу на переведення в 110-тку Гашика, Чігу й Плоху на два місяці відправили в навчальний центр. Там вони з нуля вчилися літати на симуляторі, а згодом і на повноцінному FPV-дроні.

– Найважче – це тримати дрон на одному місці в повітрі, бо в FPV немає стабілізатора, – розповідав УП Чіга. – Взагалі, є таке уявлення, що літати на дронах найкраще виходить у молодих хлопців, які грали в комп'ютерні ігри. У них ніби як моторика пальців вже налаштована. Але коли я потрапив у бригаду, я побачив купу дорослих чоловіків, у яких виходить не гірше. 

Чи вдалося колишнім ВСП-шникам за два місяці навчитися літати на FPV (спойлер – ви будете здивовані), скільки FPV-дронів на день вони можуть собі дозволити запустити (теж будете здивовані) та як взагалі виглядає обстановка на Покровському напрямку – дивіться в новому репортажі УП. 

На момент виходу репортажу позиції розрахунку змінені. Важливі для противника дані умисне приховані.

Друзі, 110-та бригада збирає кошти на комплектуючі для FVP-дронів, зокрема для хлопців, яких ви бачите на відео. Підтримати їхній збір можна за цим посиланням.

Ольга Кириленко, Євген Руденко, УП

Чому вам варто приєднатися до Клубу УП?
Нам усім хочеться бути частиною якоїсь групи – місця, де можна говорити, слухати, радити та впливати. Якщо вам цікаві люди, історії, процеси навколо (та головне, як вони відбуваються і що буде у підсумку) – Клуб "Української правди" буде вашим найкращим варіантом. І нашим, мабуть, теж.
Ольга Кириленко – військова репортерка УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді