Війна. Сім тижнів. ОНЛАЙН

"Українська правда" — Четвер, 14 квітня 2022, 05:00

50 днів тому Росія почала повномасштабну війну проти України. За цей час ворог уже відступив з Київщини, Чернігівщини і Сумщини, залишивши по собі докази страшних злочинів. Нині росіяни зосереджують зусилля на сході і півдні.

Під постійним вогнем Миколаїв і Харків. Тривають запеклі бої за Маріуполь – загарбники знищують місто, але українські захисники продовжують тримати оборону. На окупованих територіях – Херсон, Мелітополь, Донеччина та Луганщина – росіяни влаштовують терор.

07:30

Оперативне зведення станом від Генштабу ЗСУ на 6 ранку 14 квітня:

📍ворог продовжує нарощувати авіаугруповання поблизу східного кордону України, посилює артилерійські підрозділи, оптимізує наявні системи управління, розвідувального та медичного забезпечення.

Зберігається постійна загроза застосування противником ракетного озброєнняпо всій території України

📍окупанти продовжують завдавати ракетно-бомбові удари по об’єктах військової та цивільної інфраструктури у Харківській, Донецькій та Запорізькій областях. На Волинському і Поліському напрямках ворог активних дій не проводив

📍визначені підрозділи збройних сил Білорусі продовжують прикривати українсько-білоруський кордон у Брестській та Гомельській областях. Проводяться планові заходи бойової підготовки. 

У білоруському населеному пункті Холмич, на блокпостах, військова поліція Росії та Білорусі перевіряє в жителів телефони. Їм повідомляють, що українські підрозділи в будь-який час можуть здійснити напад на територію Білорусі.

📍на Сіверському напрямку ворог перегруповує підрозділи Центрального військового округу з території Брянської та Курської областей. Посилює контроль кордону, проводить інженерне обладнання позицій, опорних пунктів і забезпечує присутність на них незначної кількості особового складу, озброєння та військової техніки

📍на Слобожанському напрямку противник проводить розвідку ймовірних напрямків наступу, нарощує систему розвідки, управління та медичного забезпечення. Продовжує частково блокувати Харків, обстрілює його з артилерії, перегруповує підрозділи та поповнює запаси

📍на Донецькому і Таврійському напрямках ворог вів бойові дії в районах Слов’янська, Попасної та Курахового та штурмові дії у місті Маріуполь. Успіху не мав, тривають бої.

Ворог посилює угруповування в районі Сєверодонецька. 

На тимчасово окупованих територіях  Донецької  та Луганської областей продовжується примусова мобілізація. У Горлівці щоденно обходять приватні та багатоквартирні квартали. 

На території тимчасово окупованої Донеччини російське командування поставило завдання мобілізувати 60-70 тисяч людей. Завдання було виконане на 20%

📍на Південнобузькому напрямку противник відновлює боєздатність, поповнює боєприпаси, обладнує позиції. Здійснює вогневий вплив на підрозділи українських військ.

Ворог веде бойові дії в районі Олександрівки. Намагається відновити наступ, щоб відновити позиції в районі Осокорівки 

📍на території Донецької та Луганської областей захисниками України минулої доби відбито вісім атак ворога, знищено танк, чотири одиниці броньованої та шість автомобільної техніки, а також одну артилерійську систему противника.

Підрозділами зенітних ракетних військ попередньої доби збито 2 ворожих винищувача.

07:00

Одне з найважчих відео війни.

Мати опізнає тіло сина-бійця тероборони, знайдене в колодязі після деокупації села Бузова на Київщині.

06:36

Війна в Україні може привести понад 1/5 людства до злиднів, нужденності та голоду в масштабах, небачених десятиліттями, – Генсек ООН.

05:46

Головні новини з-за кордону за ніч:

  • За даними CNN, США ведуть внутрішні переговори щодо візиту в Україну міністра оборони Ллойда Остіна або держсекретаря Ентоні Блінкена.
  • Франція вже надала Україні військову допомогу на 100 млн євро та планує нові поставки.
  • Дії Росії назвали геноцидом президент Колумбії Іван Дуке та прем'єр Канади Джастін Трюдо.
05:40

📍Маріуполь. Цей будинок пережив три війни: дві світові і громадянську. У 2014 переселенці з Донецька заснували тут свій бізнес. Однак російську навалу будинок не витримав.

 
 
05:29

Доброго ранку 😊

  • Європейське космічне агентство припиняє співпрацю з Росією на низці космічних місій на Місяці.

  • Британія розширила санкційний список проти росіян, додавши ще 206 фізичних і юридичних осіб. Туди потрапив затриманий в Україні кума Путіна Віктор Медведчук.

  • Австралія запровадила ще один пакет санкцій – там фігурують "Газпром" та "Транснефть".
  • Франція заморозила російських активів вже на 23,7 млрд євро або 25,6 млрд доларів США. Нідерланди – до 600 млн євро, тамтешні правоохоронці перевіряють, чи є ще майно, яке потрібно заморозити.

  • Офшори вже не рятують росіян: понад 7 мільярдів доларів, що належать Роману Абрамовичу, були заморожені владою в офшорній зоні острову Джерсі.

  • Найбільший у світі незалежний нафтотрейдер Vitol Group збирається припинити торгувати російською нафтою до кінця 2022 року

  • Іноземні онлайн-магазини та їхні банки-еквайєри блокують платежі за випущеними в РФ картками китайської UnionPay.

  • Італійський виробник кави Lavazza (бренди Lavazza, Сarte Noire) призупиняє всю свою діяльність в РФ.

  • У Росії понад 150 тисяч залізничних вагонів у простої через санкції. А інфляція там за підсумками 2022 року може становити від 17% до 20%.

Читайте також: День заморожених активів, інфляції та дефіциту: підсумки економічного фронту 13 квітня

05:00

Замість того, аби припинити вчиняти злочини, Росія продовжує складати списки ворогів по всьому світу. Тепер вона додала у свої санкційні списки 398 конгресменів США та 87 канадських сенаторів – тих, які в "авангарді русофобського курсу".

Теми: війна
Матеріали за темою