Гаряче серце фондю

Понеділок, 17 грудня 2001, 15:38
Чи знаєте ви, що таке "фондю"? Тих, хто знає, просимо мовчати, дайте шанс тим, хто не має уявлення про те, що ж означає це загадкове, з французьким відтінком слово, потренувати заскорузлі мізки.

Фондю - це одночасно і блюдо, і спосіб приготування, і пристрій, в якому готують це блюдо, і спосіб його вживання. Словом, це нова (для нас) і оригінальна кулінарна реальність.

Так ось, що б мати уявлення про Фондю візьміть 300 г швейцарського сиру (можна пополам "грюйєр" з "емменталем"), один келих білого вина і 20 г вершкових масла. Чи то ні, не беріть! Не беріть, якщо трапеза для вас - просто їда, а не ритуал, і під час їжі ви бажаєте всього лише наповнити шлунок, а не залучитися до прекрасного. Не беріть всього цього, якщо ви вічно поспішаєте і тому віддаєте перевагу фаст-фуд.

А ось якщо ви з тих, хто ставиться до кулінарії, як до поезії, з тих, хто здатний відчувати тонку магію кухні, тоді візьміть це все і покладіть у спеціальну каструльку для фондю, заздалегідь змазану тонким шаром масла і натерту часником, і залийте це вином.

Каструлька для фондю оснащена маленьким пальником - він не тільки підігріває те, що у каструльці, але і символізує полум'я вашої душі, яка готова і прагне торкнутися таємниці. Таємниці блюда, вигаданого колись на альпійських лугах буколічними швейцарськими пастухами. До таємниці гри, в яку хочеш чи ні, але поглинання цього блюда перетворюється.

Коли сир остаточно розтопиться додайте піврюмки шерри і перець. Відрегулюйте полум'я пальника так, щоб фондю не кипіло, але було гарячим, радить "Експерт".

Наріжіть кубиками скибочки французького хліба, наколіть на виделки і опустіть в каструльку. Кольорове кружальце на ручці виделочки - спеціальний знак, щоб не заплутатися, коли всі виделки відразу будуть спокусливо виглядати з фондюшниці. Поки смажиться один шматочок, інший, добре вмочений у соус, тане у роті, а ви з нетерпінням поглядаєте на позначений вашим кольором держак - чекаєте, коли прийде час діставати з глибини запашного варива нову порцію.

Але фондю передбачає інтригу не тільки кулінарну, але і любовну. За правилами, якщо пані упустить шматочок хліба у фондю, вона повинна поцілувати чоловіка, що сидить праворуч від себе, якщо те ж зробить чоловік, то він повинен поцілувати господарку дому. Так що до неповторного смаку фондю додається ще і смак поцілунку.

Запийте все це легким вином або рюмочкою шеррі, дочекайтеся, коли вогник у пальнику згасне і відразу починайте мріяти про наступний вечір, коли штори будуть опущені, кімната наповнена чудовим запахом гарячого вина і сиру, а у руках у вас буде виделка з маленьким кольоровим кружальцем на кінці.

А тепер будьте уважні. Якщо ви прийдете у ресторан і грайливо спитаєте офіціанта: "А чи є у вас фондю?", то будьте готові, що офіціант не менш грайливо відповість "А вам якого кольору?" або того краще "Вам біле напівсухе або червоне напівсолодке?" Фондю не дуже популярне у закладах громадського харчування у нашій країні, а якщо ж є у наявності, то часто неправильно готується або подається. Проте якщо вам так вже кортить скуштувати Фондю, то загляньте у магазини із заморським посудом - "Bierhoff" або "Zepter" - там вже точно є набори для фондю. Приємно вам фондю!

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді