СВО-БО-ДА!

77 просмотров
Понедельник, 07 декабря 2009, 12:26
Евгений Сверстюк
для УП

Український майдан. Він періодично засвічується в історії. "Свято в Чигирині", у Шевченкових "Гайдамаках"... "Золотий гомін" на площі Софіївського собору - у Тичини.

Наш "Майдан" поетами не оспіваний, зате засвічений на телеекранах усього світу як образ маловідомої у світі нації, в патріотизмі якої превалює демократичний релігійний дух.

Символом Майдану був "Ю-щен-ко", як опонент провладного кандидата. Москва була проти Ющенка не тільки одверто, а - нахабно і брутально. В українському телеефірі панували московські політтехнології.

Очевидно, Янукович з біографією рецидивіста - то був імідж України в уяві Путіна.

Перемога Майдану була публічним ляпасом Москві - на весь світ! А отруєння опозиційного кандидата стояло в довгому ряду хуліганських оббріхувань та освистувань його і одвертих виборчих фальсифікацій, організованих владою.

Тому навіть не треба було пояснень, хто і навіщо отруїв. Фальшиві "інформації" в західних газетах, виявилося, були на російське замовлення. Усе те знає кожна політично грамотна людина.

Коли Віктор Ющенко, ледве похитуючись, сказав перед народом: "Погляньте на моє спотворене обличчя - то образ сучасної України" - то це була метафора століття.

Інші фігури "Майдану" були просто "беззавітно віддані", але не самостійні.

З'являлися заспівувачі, які скандували "Ю-ля" та інше. Томенко недарма цілими днями стояв на трибуні - біля пульту.

П'ять років прояснювалася загадка єдності фігурантів подіуму. Уважним поглядом неважко було тоді розрізнити душу Майдану, окрасу Майдану, симпатиків Майдану і навіть невільників, які переминалися з ноги на ногу, мовляв: "Я теж не проти народу".

А на деяких обличчях можна було побачити, як їм обрид той впертий народ.

Фактично, у президента Ющенка не було іншого вибору, як призначати учасників на перші посади. Відсутність команди - то постійна біда України ще від 1917 року.

Звідки може взятися провідна верства в країні "чисток"? Малі перспективи були вже закладені в "пакеті", з яким прийшов до влади новий президент.

Однак Україна в 1991 проголосувала за незалежність, а в 2004 - за демократичний шлях розвитку - і то є віхи нашої історії, які накреслюють повернення України до себе. Безповоротне.

Декого дивує нинішнє відступництво від Ющенка, як "неуспішного президента". Відступництво від вчорашніх кумирів - то загальне місце в історії народів. Трюїзм.

А при тверезому підході - президент єдиний, хто досі зберіг і патріотичний, і релігійний характер Майдану, і його демократичні засади.

Попри усі свої кадрові промахи, неефективність адміністрації, ляпсуси з нагородами і появи всетерпимости, яку приймають за слабкість, він височить як справжній президент України.

І то при тому, що з ним не співпрацює ні прем'єр, ні парламент. Блокування БЮТом трибуни ВР перед звітом президента було оцінене в західній пресі як відсутність політичної культури! А скарги прем'єра на президента за кордоном (!) вражали національною безтактністю і катастрофічно знизили імідж України в світі.

Багатьох шокувало призначення Ющенком свого опонента Януковича прем'єром України - після підписання універсалу, який нагадував усім спільні положення національної політики.

Історія оцінить це як крок до утвердження демократії, і вже зараз опозиція мусить визнати, що вона ж була при "помаранчевій" владі і легітимно ту владу втратила.

Десовєтизація українського суспільства за Ющенка - факт ще не оцінений. Що ж стосується його самотнього в політикумі голосу стосовно національної гідності і національної пам'яті, то це поступово входитиме в національну свідомість, яка формується.

І формується уже не в атмосфері страху.

А про свою владу і про свій рейтинг діючий президент дбає надто мало. В суспільстві з галасливою конкурентністю і низькою політичною культурою це оцінюється негативно.

Поки що найефективніше працює на користь президента Ющенка його невтомний ворог Путін. Він, як пушкінський анчар -

как грозный часовой

Стоит один во всей вселенной.

К нему ни птица не летит,

Ни тигр не идёт ...

Він уже демонстративно усуває президента України з посади. Це потроху діє на самолюбство українців: не можуть же вони голосувати на догоду тому, хто їх шантажує і зневажає перед усім світом.

Окрім того, наш народ все ж таки достатньо кмітливий, щоб зрозуміти причини того давнього антагонізму: з одного боку російського кагебізму, з другого - українського патріотизму, який не виправдовується, а гідно самостверджується.

То наша важка дорога, і ми не повинні з неї звертати.

Якщо хтось з кандидатів у президенти зможе стати поряд з діючим президентом на цю дорогу, то - можна вибирати.

Євген Сверстюк, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)