Украинское "болотное дело": нашли "виновных" в провокациях 1 декабря

Четверг, 5 декабря 2013, 14:38

Українська міліція спільно з прокуратурою врешті продемонструвала оперативність та професійність - перші підозрювані у вчиненні провокацій біля Адміністрації президента заарештовані.

Щоправда, вони зовсім не схожі на молодих чоловіків атлетичної статури у спортивному одязі та масках на обличчі. Це просто 9 чоловіків абсолютно різного віку та роду занять, не знайомих раніше одне з одним, які були затримані під час розгону натовпу "Беркутом" 1 грудня на Банковій.

А вже 3 числа усі вони були заарештовані Шевченківським судом на 60 діб за підозрою у тому, що "в складі групи з 300-500 осіб, діючи спільно, завдали ушкодження 70 міліціонерам".

Доказів цієї версії прокуратура у суді не навела, в той час, як на всіх відео з місця подій, добре видно, що усі арештанти були жертвами жорстокого побиття з боку міліції.

 

ОДИН ЗАКОН НЕ ДЛЯ ВСІХ

3 грудня, коли опозиція провалила відставку уряду, в Шевченківському райсуді троє суддів нашвидкуруч роздали по 2 місяці арешту дев’яти чоловікам, об’єднаних лише тим фактом, що в неділю ввечері вони опинилися на вулиці Банковій.

Усім дев’ятьом інкримінується стаття 294 ККУ "Організація масових заворушень, що супроводжувалися насильством над особою, погромами, підпалами, знищенням майна, захопленням будівель або споруд, насильницьким виселенням громадян, опором представникам влади із застосуванням зброї або інших предметів, які використовувалися як зброя, а також активна участь у масових заворушеннях".

Карається вона позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років. Серед заарештованих навіть один журналіст, який просто виконував свою роботу.

Фото Олександр Пілюгін
1 грудня біля АП. Фото Олександра Пілюгіна

"ДІВЧИНО, ВИ ЩО? "БЕРКУТ" Б’Є ЛЮДЕЙ? ЦЕ НЕМОЖЛИВО!"

Розповіді родичів та друзів усіх заарештованих практично однакові: в день, коли на Майдані зібралися 700 тисяч людей, їхні близькі опинилися на вулиці Банковій біля Адміністрації президента. Усі вони, крім журналіста та ще одного волонтера, прийшли туди просто з цікавості.

Зв’язок з усіма перервався о 16:30, коли працівники "Беркуту" розігнали натовп. Усі вони без винятку потрапили під гарячі руки та ноги. Усі стали героями відео, яке встигли відзняти оточуючі. На записах добре видно, як їх гамселить міліція. Після виховних процедур усіх їх покинули у якомусь дворі, просто на асфальті.

До лікарень швидкої допомоги та ізолятору тимчасового тримання побиті потрапили приблизно з 20:30 до 22:00. Половині з них не надали можливості навіть повідомити про місце свого перебування родичам. Жоден з них раніше не судимий, але всі вони отримали найсуворішу з існуючих мір запобігання - 60 діб арешту.

Єгор Перевір, 27 років, актор документальних фільмів
Розповідає сестра Христина

Після подій 30 листопада наша родина не змогла залишитись байдужою і вийшла на Майдан. Коли стало відомо про заворушення на Банковій, ми з батьком вирішили піти, а брату кортіло подивитися, що там відбувається.

Тобто, він взагалі не збирався туди, це був просто збіг обставин. Трошки пізніше він подзвонив і сказав, що там страшні речі відбуваються і він зараз же повертатиметься на Майдан.

Після цього ми втратили зв’язок з ним майже на добу. Жодної інформації в міліції та лікарнях знайти не вдавалося. Лише потім подзвонили з лікарні швидкої допомоги та повідомили, що він у них під вартою.

Побачити його ми змогли вже лише на суді, де Єгор розповів, як працівники "Беркуту" били його, знущались над ним, фотографувались з його тілом, і навіть просто ходили по ньому. Він був затриманий близько 17-ої години, а до міліції потрапив близько 22-ої – весь цей час його утримували на вулиці, просто на асфальті.

Про суд нам взагалі нам повідомили в останній момент і ми ледь змогли з мамою потрапити. На засіданні був присутнім народний депутат, який хотів взяти його на поруки – але марно. Після вироку Єгору стало погано і з суду його забрала швидка.

Ярослав Притуленко, 21 рік, продавець
Розповідає мати Любов

Мій син пішов на Майдан 1 грудня з друзями. Біля 24 години ночі мені подзвонили та повідомили, що він в міліції. Я подумала, що це жарт, бо він ніколи не мав проблем з міліцією.

Наступного дня почала обдзвонювати районні відділки міліції - знайти та побачити сина не вдалося, ніхто нічого не розповідав, жодної інформації не було про те, де він і за що затриманий.

Врешті відшукався в ізоляторі тимчасового утримання, але доки я привезла туди передачу – сказали, що сина немає. На засіданні суду по його справі я не була - нам назвали не той номер кабінету і ми з адвокатом просиділи у черзі під іншими дверима.

Ярослав захоплюється зимовими видами спорту, особливо сноубордом. Ніколи не був у складі якихось політичних чи інших груп чи організацій. Нікого із затриманих особисто не знає.

Микола Лазаревський, 23 роки, дизайнер
Розповідає наречена Яна Степанова

Востаннє я розмовляла з Миколою 1 грудня о 16.30. Я ще була на робот в той час і ми домовлялись зустрітись на Майдані.

Він розповів, що знаходиться на Банковій і я попросила його піти звідти. Він пообіцяв, але вже о 17-ій зв’язку з ним не було. Я обдзвонила всіх знайомих та родичів – з’ясувалося, що він був біля Адміністрації президента на момент атаки "Беркуту".

У відділеннях міліції мене запевняли, що нікого не затримували, у відділеннях швидкої допомоги теж.

Лише о 22-ій він подзвонив сам і повідомив, що знаходиться у лікарні швидкої допомоги. Коли ми приїхали туди, то дізнались, що Микола у важкому стані. Жодної інформації про його стан лікарі не надавали, а присутня міліція всіляко намагалася вчиняти перешкоди і відмовлялась пускати до нього адвоката.

Лише, коли приїхав депутат, юристу дозволили з ним побачитись. Якраз в той момент я побачила в Інтернеті відео, на якому чітко видно, як він лежить на асфальті, а "беркути" б’ють його ногами, кричать, забирають у нього гаманець.

Його, до речі, так і не знайшли. Тоді нам сказали, що йому інкримінують 294 статтю і він ледь не організатор нападу на Адміністрацію і, навіть, ніби був за кермом того трактора, хоча у нього чорна куртка, а не червона, як у того, хто на фото керує авто.

Зараз Миколі загрожує від 5 до 8 років позбавлення волі.

Олександр Остащенко, 32 роки, інженер-проектувальник
Розповідає дружина Марина

Мій чоловік з другом того дня вийшов на акцію підтримати українців. На Банковій вони просто стояли на більш менш безпечній, як їм здавалося, відстані, і спостерігали. Не вигукували жодних гасел, не здійснювали жодних протиправних дій.

Для мене залишається загадкою, як його могли заарештувати - він просто йшов поруч, а звинувачується у тому, чого не робив і ніколи не міг зробити.

Від його друга я дізналась, що Сашко потрапив під кийки "Беркуту" і не чинив жодного спротиву.

В результаті у нього вкрали телефон і покинули на асфальті, де він залишався кілька годин, волаючи про допомогу. На той момент у нього вже був струс мозку і поламані пальці на руках, забої та гематоми.

Розшукати його ми не могли, додзвонитися теж, аж майже о 24 він сам подзвонив і коротко повідомив, що знаходиться у лікарні швидкої допомоги.

Юрій Болотов, 39 років, приватний підприємець, екс-директор "Океану Ельзи"
Розповідає дружина Ніна

Після 1 грудня Юру побачила вперше побачила у суді. Як він опинився на Банковій – я розказати не можу, бо просто не знаю. Дізналася про все взагалі з Інтернету - з’явилась інформація, що заарештували Болотова.

Тоді ж я знайшла відео, де добре видно, що "Беркутівці" тримали його за капюшон, ставили на коліна,били палками туди, де могли.

Я почала дзвонити в міліцію, у відповідь на мої розповіді вони здивувались: "Дівчино, ви що? "Беркут" б’є людей? Це неможливо".

В результаті, лише о 9-ій ранку 2 грудня нам в Шевченківському райвідділку повідомили, що він в ізоляторі тимчасового тримання, на Косогорському провулку. До суду ані мене, ані адвокатів до нього не пустили. Тільки там ми й побачили, що він є, що він живий.

Я не знаю, як їм вдалося вибрати саме таких людей в організатори тих провокацій, але хочу пояснити, що Юра – це людина, яка в житті зайвого разу грубого слова не сказала. Про це всім відомо, його знають лише з позитивної сторони. Неможливо повірити в те, що він у масці з палкою нападав на озброєний "Беркут".

Владислав Загоровко, 38 років, водій-дальнобійник
Розповідає дружина Світлана

 

"Я повинен бути в центрі історії України", – це слова, з якими Влад поїхав на Майдан того вечора. Я не могла, бо ж у нас маленька дитина. Старша донька теж хотіла їхати, але я її не пустила. Біля опівночі я почала дзвонити чоловікові. Марно. І лише о 2:41 він мені подзвонив і сказав, що його затримали за 294 статтею.

Пізніше мені зателефонувала адвокат Наталія Дорошенко, яку йому призначили, і повідомила де він знаходиться. Вона ж викликала йому швидку, бо й нього забої ребер, травма ока і голови, гематоми на ногах.

Я побачила його лише в суді. Весь цей час він перебував в ІТТ і медичну допомогу йому надали вже тільки у залі суду.

Щодо самого суду, то прокурор не навів жодних доказів причетності мого чоловіка до організації нападу на Банковій. Більше того, було дуже багато порушень. Наприклад, сторінок у справі чоловіка недостатньо - є перша та третя. А друга?

Протоколу затримання немає, протоколу вилучення - теж. У нього із собою був лише телефон та посвідчення багатодітного батька. Жодних масок, ножів чи ще чогось.

Народні депутати хотіли взяти його на поруки, але прокурор сказав, що їх заяв не достатньо, бо вони повинні бути на спеціальних бланках з печатками…

Геннадій Черевко, 41 рік
Розповідає свояк Андрій Молочний

Ми взагалі не знали про те, що відбулося з Геннадієм, і тому навіть на суд не змогли приїхати. Дізналися вже тільки про арешт на 60 діб та статтю, яку інкримінують. Геннадій людина абсолютно аполітична, має дружину, двох дітей. В нашому місті всі про нього гарної думки, ніяким провокатором він бути просто не міг.

В Київ приїхав машиною до друзів на вихідні. Пішов на Майдан подивитися, що там відбувається. Як вже потім нам розповіли, його сильно відшматував на Банковій "Беркут".

Після цього Гену відвезли в лікарню швидкої допомоги. Це ще не точно, але здається у нього щось зламане і накладений гіпс. Ми буквально сьогодні прибули до Києва і зараз будемо намагатися побачитись з ним і найняти адвоката. Чесно кажучи, зараз просто в повному шоці і не знаємо, що робити.

Сергій Нужненко, 31 рік, фотограф, волонтер
Розповідає подруга Юлія Сербулова

Сергій Нужненко, 31 рік, фотограф, волонтер ДО 1 грудня 
Сергій Нужненко вжу в суді

"Який смачний газ!", - це останнє повідомлення, яке я отримала від Сергія о 16:30. Після цього зв’язок із ним обірвався і лише завдяки тому, що якийсь чоловік знайшов його паспорт і розшукав нас, його друзів через сайт "Одноклассники" ми дізнались, що з ним.

Мама Сергія жінка вже похилого віку, живе у Кіровоградській області, рветься приїхати сюди, але ми її поки відмовляємо. На суді у Сергія, який просто прийшов на Банкову пофотографувати, був друг і адвокат. Зараз ми, чесно кажучи, просто в шоці і не знаємо, що робити.

Сергій – надзвичайно добра, позитивна, дуже скромна людина. Ми тісно спілкувались, оскільки декілька років постійно їздили разом до дитячих будинків, де він знімав дітей, як волонтер. Ми надали у суд характеристики Сергія, якийсь депутат від опозиції готовий був взяти його на поруки, але все марно.

Журналістка Неллі Вернер, яка була присутньою на суді Сергія, розповіла, що все відбулось за стандартною схемою: жодних доказів причетності та величезна кількість тілесний ушкоджень на голові і обличчі підозрюваного у побитті працівників "Беркуту".

Валерій Гарагуц, журналіст дніпропетровської газети "Лица"
Розповідає адвокат Олександр Мирошник

Мого підзахисного затримали під час виконання службових обов’язків, він мав із собою професійне посвідчення. В суді я надавав переконливі докази того, що він є працівником ЗМІ.

Більше того, мого підзахисного на поруки хотіли взяти троє народних депутатів, НСЖУ і одна фізична особа, але судді видалось, що він небезпечний злочинець і мусить залишитись під вартою.

Ми з Валерієм склали скарги про те, що його катували, що мене не хотіли допускати до клієнта. Я переконаний у невинуватості мого підзахисного, він не вчиняв того, що йому інкримінують і я це доводитиму.

 .

ПОСТРАЖДАВ ЗА ЛЕНІНА

Окрім звинувачених у організації масових безпорядків, 2 місяці днем арешту отримав від Шевченківського суду й "свободівець" Олександр Солоненко. Його затримали під час подій, що сталися на Бессарабській площі біля пам'ятника Леніну.

Попередньо чоловікові інкримінувалося вчинення хуліганських дій та опір представникам правопорядку - тобто до 5 років ув'язнення, а зрештою було звинувачено вже за ч. 4 статті 296, тобто - до 7 років позбавлення волі.

Єдиним доказом прокуратури у цій справі є … фото. На знімку видно, як Солоненко просто стоїть за кілька метрів від кордону співробітників рівненського "Беркута", не ховаючи обличчя. Спроби народних депутатів взяти його на поруки теж провалились.

УКРАЇНСЬКА "БОЛОТНА"

"Знаєте, всі ці події дуже сильно нагадують мені нашу, російську "болотну" справу, а також подібні справи, які я спостерігав у Білорусії", - коментує рішення суду координатор об’єднаної групи Громадянського спостереження за правоохоронними органами Дмитро Макаров з Москви.. При цьому додає: "Але я щиро сподіваюсь, що це тільки нагадує, а насправді так не трапиться..."

Поки що невідомо, як саме трапиться, але за участь у мітингу 6 травня на Болотній площі в Москві хоча б заарештували активістів громадянських рухів та партій, а в Києві організацію штурму Банкової "шиють", схоже, звичайним мирним громадянам, які абсолютно випадково опинились під ногами у "Беркуту".

Доки юристи готуються до апеляції, учасники Євромайдану організували групи допомоги родинам заарештованих (знайти їх можна на сторінці "Эвромайдан SOS" у Фейсбук) та демонстрації під Генеральною прокуратурою та судом. Юристи також говорять, що прокуратура і сама може звернутись до суду з клопотанням змінити міру запобігання на більш м’яку.

Але поки що з заяв головних МВС та ГПУ намірів відступати не чути. Більше того - на даний момент відомо, що міліція порушила 53 кримінальні провадження проти учасників мирного протесу проти дій влади.

Тому, швидше за все арешти, які більше схожі на помсту та залякування, аніж на правосуддя, тільки починаються. Опозиції доведеться продемонструвати, як вона вміє не лише облаштовувати побут у наметовому містечку і водити марші, а й захищати тих, хто публічно висловив їй свою підтримку.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде