На екзит-пол не вистачає грошей, найбільше відзначився Гриценко

П'ятниця, 8 січня 2010, 11:52
Незалежний екзит-пол у день виборів через брак необхідних коштів проведуть у меншому обсязі, ніж планувалося.

Про це директор фонду "Демократичні ініціативи" Ілько Кучерів розповів "Німецькій хвилі".

Бюджет національного екзит-полу-2010, який спільно проводять фонд "Демократичні ініціативи", Київський міжнародний інститут соціології та Центр імені Разумкова, розрахований на 312-318 тисяч доларів.

Такі оцінки - виходячи з практики екзит-полу 2007 року, повідомив Кучерів.

З цих коштів, за його словами, близько 220 тисяч були передбачені на анонімне опитування громадян на виході з дільниць у день виборів. Однак через брак наповнення фонду дослідження буде здійснюватися на 240 діяльницях замість запланованих 300.

Наразі на рахунку соціологічного консорціуму є 61 тисяча доларів на "польові роботи" від міжнародних донорів: фонду "Відродження" та Фонду підтримки демократії США, сказав Кучерів.

Посольство Голландії надало ще близько 50 тисяч доларів на функціонування інтернет-сайту, роботу журналістів та видання брошури.

З наданих українськими політиками та бізнесменами коштів на рахунку зібрано 57 тисяч гривень. З них 50 тисяч - як допомога кандидата в президенти Анатолія Гриценка.

"Гриценко нас підтримував від початку, але пояснив, що не може виділити кошти зі свого виборчого фонду, оскільки за законом вони мають піти виключно на його виборчу кампанію", - сказав Кучерів. За його словами, кошти надала довірена особа кандидата.

Такої ж підтримки організатори чекають і від інших кандидатів. Кучерів нагадав про обіцянку Юлії Тимошенко посприяти пошуку джерел фінансування екзит-полу.

Від парламентських виборів 1998 року всі екзит-поли фінансували міжнародні донори. Дані цих опитувань зазвичай відрізнялися від офіційних менше, ніж на 1%.

Цього разу екзит-пол на виборах президента вперше проведуть коштом не лише міжнародних організацій, а й українських політиків, бізнесменів та громадськості.

Організатори екзит-полу сформували наглядову раду для того, щоб був "максимально прозорий" режим використання коштів цілого проекту, підзвітності та висвітлення діяльності його учасників.

Однак добровільних пожертв поки бракує, тому бюджет опитування скорочують.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування