Ющенко назвав Тимошенко та Путіна "голубками"

Неділя, 13 грудня 2009, 13:56
Президент Віктор Ющенко вважає "лакейством" газові відносини уряду з Москвою.

Про це він заявив у неділю на зустрічі з жителями міста Червоноград Львівської області.

"Ця угода, яка призвела до того, що Україна платить найбільшу ціну в Європі за російський газ, хоча ми найкоротше плече з постачання", - сказав президент.

"Ми почали рік з ціни $420 за 1 тис. м куб., хімія (хімічна галузь) вся стоїть, оскільки вище $200 за 1 тис. м куб продукція неконкурентноздатна. За три роки ціни на газ зросли втричі, а ціни транзиту два роки вже не змінюються. В той час як у Європі тариф на транзит газу - $5", - заявив він.

За словами Ющенка, якщо б Україна стягувала плату за транзит на рівні Словаччині чи Австрії, то додатково до бюджету надійшло б 40 млрд. грн., у той час як прем'єр Юлія Тимошенко затвердила збитковий бюджету "Нафтогазу", "їздить по всьому світу і бере кредит".

"І мене запитують, чому я не підтримую політику прем'єра. Тому що ця політика призводить до того, що нам нарахували $8,5 млрд. штрафів за недобір газу, а потім в Ялті зустрічаються голубки і говорять, яка велика благодать зійшла на Україну, оскільки цього року Росія не буде вимагати оплату цих штрафів", - заявив Ющенко.

"А може договір змінити? Ні, договір не змінюють", - зазначив президент.

На його думку, за цією газовою угодою стоїть велика політика, яка є частиною української залежності.

"Тому що такі як Тимошенко національним суверенітетом оплачують свою політичну перспективу, тому що добре розуміють: єдина країна в світі, яка може втручатися у внутрішні справи і допомагати розповідати українцям, кого вони повинні обирати, - це Росія", - сказав Ющенко.

"Тому в черзі стоять як на благословення не перед власним народом, а в іншій столиці. Це лакейство. Так можуть чинити не українці, а малороси або хохли. Це не моя політика", - заявив президент.

Як відомо, 19 листопада після переговорів з Тимошенко в Ялті, Путін заявив, що Росія не штрафуватиме Україну за недобір газу.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...