Антоненко припустив, що підозра йому у справі Шеремета – "операція ФСБ"

Середа, 8 січня 2020, 14:38
Антоненко припустив, що підозра йому у справі Шеремета – операція ФСБ
Олександр Хоменко, Depo

Музикант Андрій Антоненко, якого правоохоронці вважають організатором вбивства журналіста Павла Шеремета влітку 2016 року, вбачає політичне переслідування і не виключає причетність Кремля до версії слідства.

Джерело: інтерв’ю Антоненка (Riffmaster) theБабелю

Пряма мова: "Стосовно підозри… Я в шоці. Думки різні:

1. Це операція ФСБ руками вищих посадовців країни. Я – відома і впливова особа в ССО. Дістатися до мене сєпарам і росіянам важко. Оскільки я маю прямий вплив на оборонну здатність України, можливо, таким чином намагаються мене усунути, дискредитувати ССО і Збройні сили.

Я дуже боюсь за життя своєї родини, дружини та дітей. Не виключаю, що можуть, як Шеремету, підкласти вибухівку в мою машину. Вважаю, що це справа одних і тих же людей. Впевнений, що ті, хто намагається оббрехати і звинуватити нас, знають, хто це.

2. Це політичне переслідування, замовлення. Кого саме? Дивіться пункт 1.

3. Тупе прикріплення кола знайомств подружжя Грищенків. Але і тут проблема: я нікого не знаю. Але все ж таки я думаю, що то варіанти 1 і 2.

4. Політична кар’єра глави МВС. Будь-яким чином втриматися на посаді або отримати крісло прем’єра. Одним словом, замовлення.

Я вважаю себе військовополоненим, політв’язнем у власній країні. Це повністю сфабрикована, брехлива, огидна справа! Політичне переслідування під копірку РФ. Можливо, договір у "нормандському форматі".

Деталі: Антоненко заперечив знайомство з більшістю інших фігурантів справи на момент закладання вибухівки під автомобіль, яким їхав Шеремет.

Він каже, що "Нацика"-"Дровосєка" у 2015 році не знав і на Херсонщині з ним під час підриву опор ЛЕП не був; що з подружжям Грищенків не знайомий – Інна Грищенко хіба що була на його концерті у 2019 році; з Юлією Кузьменко фактичне знайомство відбулося на концерті 21 липня 2016 року, тобто наступного дня після вбивства Шеремета; Яну Дугарь не знає взагалі, дізнався про неї з підозри.

Про Павла Шеремета Антоненко-Riffmaster нібито дізнався "з Facebook і новин по телебаченню, коли сталася трагедія", а до того не знав, хто він і чим займається.

Антоненко заперечує, що шкутильгав після операції на нозі – а саме шкутильгання було прикметою підозрюваного. "У мене був звичайний варикоз. Операцію зробили в кінці зими чи на початку весни (2016 року). Нічого, що могло б обмежувати мій рух, не робили, нічого не видаляли. Три маленьких надрізи – нова технологія зварювання судин. Після двох годин операції я повноцінно рухався".

Він також каже, що в Силах спецоперацій він із 2017 року – і займається "пропагандою служби в ССО" і морально-психологічною підтримкою військових: "Концерти і таке інше. Ніякої спеціальної підготовки з (готування) вибухівки в мене немає і бути не може".

З приводу муляжу міни МОН-50 музикант каже, що йому й Сашкові Положинському подарували його на одному з концертів в АТО – пристрій не можна використати за призначенням, використовували як реквізит для зйомок і планували зробити з корпусу "роутер для жарту".

Антоненко стверджує, що слідство бреше з приводу того, що він не користувався своїм телефоном у ніч і ранок перед смертю Шеремета: мовляв, він до першої ночі переписувався у Facebook з телефона  про футболки для ансамблю, а вже з 07:15 вже дзвонили люди й приїжджали по футболки.

Він також каже, що у квартирі на Гончара, яка розташована неподалік від місця вибуху авто Шеремета, він не живе з 2006 року. 

Також Антоненко назвав брехнею твердження про "ультранаціоналістичні ідеї та культивування величі арійської раси": "У мене дід – польський єврей. Я сам виріс серед євреїв у єврейському районі. До того ж слідчий у розмові повідомив, що цей епізод "пришили" до моєї справи із справи іншої людини! То про що ще можна далі казати? Уся справа – вигадка хворого і повна фальсифікація".

Знати більше: Що відомо про людей, яких підозрюють у причетності до вбивства Шеремета

Передісторія:

  • Один із керівників "Української правди" Павло Шеремет загинув від вибуху вранці 20 липня 2016 року. Йому підклали вибухівку під автомобіль.
  • 12 грудня 2019 року правоохоронці повідомили, що підозрюють щонайменше п’ятьох осіб: медсестру одного з парашутно-десантних батальйонів Яну Дугарь, лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко ("Лісу"), музиканта й добровольця Андрія Антоненка ("Riffmaster"), добровольців Владислава та Інну Грищенків ("Бучу" й "Пуму").
  • За версією слідства, Дугарь фотографувала камери напередодні вбивства, Кузьменко закладала вибухівку під авто, Антоненко фігурує в розслідуванні як організатор.
  • Суд арештував Кузьменко та Антоненка, а Дугарь відправив під домашній арешт.
  • Із Кузьменко провели слідчий експеримент. Вона розкритикувала експертизу, яка нібито доводить її причетність.
  • Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що вбивство Шеремета було добре технічно підготовленим, а підозрювані говорили про покровителя, який їх має "витягнути" і захистити.
  • "Слідство.Інфо" вважає, що результати експертизи, на яку посилається Аваков, неоднозначні, а докази – слабкі та непереконливі. Поліція заперечує.
  • В "Української правди" також є низка питань до версії слідства.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування