Іран визнав армію США і Пентагон "терористичними"

Вівторок, 7 січня 2020, 10:01
Іран визнав армію США і Пентагон терористичними

Парламент Ірану визнав армію США і Пентагон терористичними організаціями.

Джерело: Tasnim з посиланням на законопроект, ухвалений парламентом Ірану 7 січня

Деталі: Згідно з однією зі статей законопроекту, іранська адміністрація має направити силам "Аль-Кудс", якими командував вбитий генерал Касем Сулеймані, 200 млн євро з Фонду національного розвитку на зміцнення їх обороноздатності.

Документ було підтримано законодавцями одноголосно і ухвалено у відповідь на вбивство Сулеймані в ході спецоперації США 3 січня.

Нагадаємо, 

  • 5 січня після вбивства іранського генерала Касема Сулеймані парламент Іраку проголосував за виведення американських військ - близько 5000 американських солдатів - з країни.
  • На це президент США заявив, що у разі будь-якої ворожості з боку Іраку він може накласти "дуже великі санкції" - такі, "яких вони ніколи раніше не бачили", що зробить санкції проти Ірану "дещо нудними". Також Трамп зажадав від Багдада відшкодування мільярдів доларів за інвестиції США у будівництво авіабази.
  • Окрім того Трамп пригрозив завдати ударів по 52 іранським мішенях, якщо Тегеран здійснить атаки проти американців чи американських об'єктів. Тегеран відреагував на погрози Трампа, назвавши його "терористом у костюмі".
  • Іран також заявив, що більше не дотримуватиметься жодного з положень ядерної угоди 2015 року.
  • 6 січня ЗМІ поширили інформацію про початок процесу виведення військ США з Іраку, проте у Міністерстві оборони США ці дані заперечили.
  • За даними WP, в адміністрації Трампа почали роботу над пакетом санкцій проти Іраку, однак остаточне рішення про те, чи запроваджувати їх, ще не ухвалено.
  • Також стало відомо, що США відмовилися видавати візу міністру закордонних справ Іраку Мохаммаду Джаваду Заріфу, який мав летіти на засідання Ради Безпеки ООН, щоб взяти участь у дискусіях щодо загибелі генерала Касема Сулеймані.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування