Україна виступає проти ставленика Путіна в Міжнародній федерації шахів

Понеділок, 6 серпня 2018, 18:10

Федерація шахів України закликає не підтримувати російського кандидата на виборах президента Міжнародної федерації шахів (ФІДЕ).

Відповідна заява федерації та відкритий лист її президента оприлюднені на сайті організації.

У федерації зазначають, що на виборах, які відбудуться 3 жовтня 2018 року, будуть представлені три кандидати: в.о. президента ФІДЕ Георгіос Макропулос (Греція), колишній віце-прем'єр-міністр РФ Аркадій Дворкович (Росія) і відомий гросмейстер Найджел Шорт (Англія).

"Можна з упевненістю стверджувати, що у разі обрання пана Дворковича, ФІДЕ стане своєрідною корпорацією, де головним акціонером буде путінська Росія, а вибори президента ФІДЕ на кілька десятиріч перетворяться на фікцію, як це власне сталося з президентськими виборами в самій Росіі", – пише президент ФШУ Віктор Капустін.

Він нагадав, що попередній президент Міжнародної федерації, представник Росії, Кірсан Ілюмжинов відсторонений від виконання обов'язків за порушення Кодексу етики ФІДЕ.

Капустін вважає, що новий російський висуванець "збирається продовжувати деструктивну політику".

"Як "послугу в обмін на послугу", серйозний тиск і втручання у справи незалежної ФІДЕ потрібно розглядати особисте звернення президента Путіна до прем'єр-міністра Ізраїлю Нетаньягу з проханням підтримати кандидатуру пана Дворковича ізраїльською федерацією шахів в обмін на зворотню підтримку в організації спортивного заходу", – наголошує голова української федерації.

Він наголосив на "численних фактах спроб підкупу і тиску з боку пана Дворковича та його прихильників" та додав, що російський кандидат включений до попереднього санкційного списку Казначейства США, "а це означає, що санкції проти нього можуть бути застосовані в будь-який момент".

"Я закликаю небайдужі та здорові сили ФІДЕ і федерацій об'єднатись, щоб захистити ідеали та цінності ФІДЕ, протидіяти гібридними загрозам, які несе Росія не тільки на полі бою", – йдеться в листі Капустіна.

Українські шахісти будуть підтримувати Георгіоса Макропулоса з Греції. Капустін вважає, що лише цей кандидат "зможе захистити незалежність ФІДЕ і протистояти спробам поглинання ФІДЕ з боку Росіі".

Попереднього президенти ФІДЕ Ілюмжинова наприкінці 2015 року Мінфін США включив у свій список санкцій за матеріальну допомогу та дії в інтересах уряду і Центробанку Сирії.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування