Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Волонтер, видворений із Донецька: "ДНР" хоче монополізувати гуманітарку

П'ятниця, 5 лютого 2016, 14:16

Донецькі сепаратисти 2 лютого видворили з підконтрольної їм території волонтерів Енріке Менендеса, Євгена і Дмитра Шибалових із волонтерської групи "Відповідальні громадяни".

При цьому затримана 29 січня голова організації Марина Черенкова досі залишається в руках бойовиків, повідомляє Deutsche Welle.

Менендес в інтерв’ю DW сказав, що свіжої інформації про її долю немає.

"Є практично 100%-ва впевненість, що вона в донецькому "МДБ" (т. зв. "Міністерство державної безпеки ДНР" - ред.) – про це нам говорили наші джерела ще до того, як нас туди викликали, ну і потім ми бачили в кабінеті її особисті речі. Зустрітися з нею не дають, лише в середу дозволили передати теплі речі", - повідомив він.

"Після затримання вона зателефонувала Євгену Шибалову і сказала, що нам вчотирьох потрібно підійти в "МДБ": йому, Дмитру Шибалову, мені і Ользі Коссе. Всі запитання стосувалися діяльності "Відповідальних громадян", - розповів волонтер.

За кілька годин чоловікам повідомили про видворення, Ользі дозволили залишитись. Кожного волонтера під конвоєм відвезли додому й дали 5 хвилин на збори. Ключі від квартир у них забрали, але залишили одну машину, відвізши на блокпост. До українського блокпосту вони під’їхали самі, а там довелося чекати ще 1,5 години, щоб пропустили.

Із розмови з представниками "ДНР" Менендес зробив висновок, що основа звинувачення – співпраця "Відповідальних громадян" із міжнародними місіями і збір інформації. "Ми дійсно збирали інформацію для наших партнерів: проводили анкетування мешканців, запитували їх про те, як змінюється ситуація, які є потреби", - сказав він.

"Слово "шпигунство" не звучало, але мова йшла про те, що ми збираємо дані, а це може нести загрозу безпеці "ДНР". По-друге, у нас не було реєстрації в "ДНР", хоча це цілком зрозуміло: чіткої процедури реєстрації для внутрішніх гуманітарних організацій там немає. Ще одна претензія, яка звучала неофіційно: ми можемо бути агентами впливу України через те, що працюємо з фондом Ахметова", - уточнив Менендес.

"До Марини є претензії стосовно її висловлювань. Казали, що вона привернула увагу своїм інтерв'ю "Громадському телебаченню", де назвала керівництво "ДНР" "людьми, які захопили владу в Донецьку", і говорила про те, що Донецьк все одно буде частиною України", - сказав він.

У серпні 2015 року "ДНР" змусили гуманітарні організації реєструватися. Danish Refugee Council і Save the Children не зареєстрували – і це заблокувало деякі спільні проекти, але "Відповідальні громадяни" продовжили розвозити "гуманітарку" чеської "People in Need".

За словами Менендеса, власною адресною допомогою вони охоплювали десь 400-500 людей щомісяця, ще стільки ж – доставкою гуманітарної допомоги від фонду Ахметова. Через бюджетні установи одержувачами були близько 1,5 тисячі осіб.

Зараз робота на території, захопленій "ДНР", паралізована, але волонтери продовжують працювати на території від "ЛНР" – в Брянці, Алчевську, Стаханові – "через місцевих партнерів".

У Донецьку ще працює фонд "Допоможемо" та Міжнародний комітет Червоного Хреста. "Є офіс ООН, але у них, як і у People in Need, немає власної доставки. Є кілька місцевих волонтерських груп, подібних до нашої – "Максимал", "Міст". Наскільки я знаю, їх теж запрошують на бесіди в "МДБ", але вони поки що працюють", - сказав Менендес.

"У середу погрози на свою адресу і пропозицію покинути "ДНР" з невідомого номера отримала волонтерка і журналістка Лариса Лісняк. Наступного дня вона виїхала", - розповів він.

"Влада намагається окреслити коло своїх інтересів, завести монополію на гуманітарну допомогу. Адже гуманітарна допомога тісно пов'язана з потенційною електоральною підтримкою. Напевно, місцева влада думає про майбутні вибори і хоче використовувати цей інструмент впливу. Думаю, діяльність волонтерів там зараз дійсно під загрозою, включаючи, навіть, фонд Ахметова", - заявив Менендес.

Зазначимо, що групу "Відповідальні громадяни" пов’язують із Борисом Колесніковим.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...