Україна хоче долучити Туреччину до переговорів з Криму - МЗС

П'ятниця, 5 лютого 2016, 14:13

Україна виступає за переговори щодо деокупації анексованого Росією Крим у форматі "Женева+" за участю Туреччини і міжнародних організацій.

Про це у п'ятницю повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін після засідання комітету Верховної Ради із закордонних справ, передає Інтерфакс-Україна.

"Женевський формат" як основа зрозуміла, але там мають бути й інші представники", - сказав Клімкін.

За його словами, раніше Туреччина направляла неофіційну місію до Криму, яка зафіксувала порушення.

"Питання - чи можуть турецькі представники брати участь в обговоренні гуманітарної проблематики? Я вважаю, що можуть, що вони мають бути запрошені. Це ж стосується і міжнародних організацій", - додав глава МЗС.

Говорячи про зустріч у Мюнхені, Клімкін розповів, що під час засідання порушуватимуться питання безпеки: припинення обстрілів і доступу спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ на всю окуповану територію і межі. За словами міністра, належить обговорення міжнародного компонента: "чи буде це миротворча місія, чи це буде поліцейська місія ОБСЄ. "Я саме маю намір обговорити це питання зі своїм колегою Ф. В. Штайнмайєром (міністром закордонних справ Німеччини Франком-Вальтером Штайнмайєром – УП.)", - повідомив Клімкін.

Також обговорюватимуться гуманітарні питання, доступ Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) до окупованих територій, а також обговорення параметрів майбутніх виборів на підконтрольних територіях Донбасу за українським законодавством, на основі стандартів ОБСЄ.

Як відомо, Павло Клімкін має намір підняти питання щодо переговорів про деокупацію Криму на зустрічі міністрів закордонних справ у "нормандському форматі" 13 лютого у Мюнхені.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...