Європарламент закликав РФ до переговорів про деокупацію Криму

Четвер, 4 лютого 2016, 12:57

Європарламент засуджує безпрецедентний рівень порушень прав людини, скоєних проти кримських татар на окупваному Росією півострові.

Про це йдеться у прийнятій сьогодні резолюції Європарламента.

"Депутати Європарламенту засуджують безпрецедентний рівень порушень прав людини, скоєних проти жителів Криму, насамперед татар, корінного народу Криму, і жорсткі обмеження на свободу вираження думок та мирних зборів", - йдеться у тексті.

Євродепутати підкреслюють, що Росія, як держава, яка окупувала півострів, несе відповідальність за те, щоб забезпечити безпеку всього населення і має разом з місцевою де-факто владою ефективно, неупереджено і прозоро розслідувати всі випадки зникнень, катувань і порушень прав людини, скоєних поліцією і воєнізованими силами, активними на Кримському півострові з лютого 2014 року.

Євродепутати також закликають Російську Федерацію негайно звільнити Олега Сенцова і Олександра Кольченка, яких засудили в РФ, і гарантувати їх безпечне повернення в Україну.

Євродепутати вітають українську ініціативу щодо створення міжнародного переговорного механізму щодо відновлення українського суверенітету над Кримом в форматі "Женева плюс", який повинен включати в себе безпосередню взаємодію ЄС.

"Закликаємо Росію почати переговори з Україною та іншими сторонами щодо питанню деокупації Криму, для відновлення торгівлі та скасування ембарго і надзвичайного стану в Криму", - йдеться у тексті.

Євродепутати також заявили про свою підтримку рішення ЄС заборонити імпорт продукції з Криму, якщо вони не супроводжуються сертифікатом походження від української влади, а також обмежувальні заходи щодо експорту певних товарів і технологій, інвестицій, торгівлі та сфери послуг в Криму.

"Закликаємо Раду і надалі керуватися цими санкціями аж до завершення повної реінтеграції Криму до законодавства України", - відзначається у тексті.

Європейська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування