Журналісти висловили обурення через показаний у Франції фільм про Україну

Четвер, 4 лютого 2016, 10:05
Журналісти висловили обурення через показаний у Франції фільм про Україну
pltv.fr

Іноземні журналісти, які працюють в Україні, обурені перекручуванням подій в Україні у фільмі Поля Морейри "Україна – маски революції", який показали у Франції.

Відкритий лист за підписом 18 журналістів на адресу директора французького телеканалу Canal+ опублікував сайт Teleobs, повідомляє "Радіо Свобода".

"У понеділок, 1 лютого, ми були шоковані документальним фільмом Поля Морейри "Україна – маски революції", трансльованому Canal+", - зазначають журналісти.

За їхніми словами, у стрічці відсутнє розуміння складного питання російсько-українських відносин, має місце плутанина, підкріплена рядом помилок, неперевірена інформація та маніпуляції монтажу.

Журналісти також вказують на викривлену подачу інформації про праві радикальні рухи в Україні, мовне питання та подвійне трактування анексії Криму.

"Після революції населення Криму переважною більшістю проголосувало на "референдумі за вірність Росії" – лише це стверджує Поль Морейра. У той час, як зникає конкретний контекст, за яких умов було проведене голосування, а саме – системне розгортання російських військових сил на півострові", - зазначають журналісти.

Також представники медіа невдоволені тим, як у фільмі висвітлені бойові дії на Донбасі, зокрема участь українських добровольчих батальйонів.

Крім того, вони заперечують, що події 2 травня 2014 року в Одесі, як стверджує Морейра у фільмі, не були достатньо вивчені, і визнають, що "ця драма не єдина за останні два роки, яка залишається нез’ясованою".

Іноземні журналісти, які працюють кореспондентами у Києві та регіонах України, наголошують, що упродовж останніх 2 років вони вивчають перетворення у такій "великій і незрозумілій країні в Європі" - і відчули "дискомфорт" та "образу свого покликання" у фільмі Поля Морейри про Україну.

Фільм Поля Морейри "Україна – маски революції" про події в Україні 2013-2014 років вийшов в ефір на французькому телеканалі Canal+ ввечері 1 лютого, хоча посольство України у Франції просило не показувати цю стрічку.

Посольство України у Франції, деякі французькі видання, зокрема Le Monde, а також користувачі соціальних мереж назвали фільм пропагандистським і таким, що спотворює реальні події в Україні.

Фільм подано у дусі російської пропаганди: він оповідає про "екстремістські націоналістичні батальйони в Україні", про "криваву бійню в Одесі", про жорстокі бої на Майдані у Києві, при цьому не згадуються причини початку революції.

Морейра у своєму блозі написав, що його фільм-розслідування суперечить загальноприйнятій картині подій, і що в інтернеті зіткнувся з різким запереченням.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News