''Беркутівці'', яких звинувачують у розгоні Майдану, досі працюють в МВС - депутат

Середа, 1 липня 2015, 15:42

Серед чотирьох екс-керівників спецпідрозділу "Беркут", справу проти яких щодо розгону Майдану 30 листопада 2013 року передано до суду, – Євген Антонов та Андрій Дидюк.

І їх вимагали повернути до виконання обов'язків підлеглі Арсена Авакова, пише депутат Сергій Лещенко у блозі на "Українській правді".

Він зазначає, що Генпрокуратура затримала, а 28 червня суд дав санкцію на арешт Олега Янішевського – одного з "беркутівців", який підозрюється в розстрілах на Майдані в лютому 2014 року. Він був одним із заступників Сергія Кусюка, який командував київським "Беркутом", а потім втік до Москви.

У Кусюка було 4 заступників: Олег Янішевський, Андрій Дидюк, Ігор Обшта і Микола Тягнирядно. За даними Лещенка, "всі вони залишилися на посадах після втечі Януковича, окрім Тягнирядна, який пішов на пенсію".

І Янішевський "до останнього був заступником командира "полку міліції громадської безпеки особливого призначення", тобто заступником керівника переформатованого "Беркуту" при Авакові, наголошує депутат.

"Всередині міліції було налагоджено механізм покривання один одного та злочинів, вчинених керівним складом "Беркуту", - пише Лещенко.

Він має листування на цю тему, датоване весною 2015 року. У зверненнях до суду керівники київської міліції просили повернути на службу заступників Кусюка, які брали участь у розгоні Майдану.

Так, підполковник Янішевський просив суд за командира оперативної роти №3 полку міліції громадської безпеки особливого призначення Євгена Антонова, якого 29 січня 2015 року відсторонили на два місяці від займаної посади.

"Роль Антонова у подіях на Майдані реконструйована слідством. Він був командиром однієї з рот, яка розганяла Майдан 30 листопада, йому пред'явлено підозру. Встановлено, що заступник керівника київської міліції Петро Федчук зібрав командирів беркутівських рот та довів наказ про розгін, що було виконано ними (в тому числі Антоновим) навіть без встановлення факту, а чи є рішення суду про це – а рішення як такого не було", - пише Лещенко.

Янішевський клопотав, щоб Антонова повернули до міліції та не продовжували його відсторонення. Генпрокуратура ж клопотала про продовження відсторонення. У підсумку суд повернув Антонова до служби за зверненням Янішевського.

Аналогічна історія - з Андрієм Дидюком. За часів Авакова Дидюк став командиром переіменованого "Беркуту" в Києві – фактично, він прийшов на місце Кусюка.

Його також відсторонили від виконання обов'язків у січні 2015 року, однак заступник начальника київської міліції Ігор Коваленко попросив суд повернути Дидюка командувати спецпризначенцями Києва – і його клопотання задовольнили.

Янішевський просив за Антонова
Янішевський просив суд за Євгена Антонова
Коваленко просив суд повернути Дидюка
Коваленко просив суд повернути Дидюка – і його клопотання задовольнили

Лещенко зазначив, що "кришування" київських міліцейських начальників, які брали участь у розгоні Майдану, – одна з причин, чому він поставив підпис під постановою про відставку Авакова.

Читиайте також: Як Аваков покриває ''Беркут''...

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...