Активісти пояснили суть війни у Кабміні за антикорупційне агентство

Середа, 10 червня 2015, 12:02

В уряді йде підкилимна війна за вплив на керівництво Нацагенства із запобігання корупції, для чого і було сфальсифіковано формування конкурсної комісії.

Про це на брифінгу у середу заявили активісти, міністр та депутати.

За словами міністра екології Ігоря Шевченка, навіть членам уряду на окремому засіданні у минулий четвер, де схвалювали склад комісії з відбору керівництва Нацагенства, не роздавали матеріали про претендентів у цю комісію.

"Я з через крик зубний добився, щоб мені показали їхні біографії і побачив, що, наприклад, дві з них абсолютно однакові", - обурився міністр.

Він розповів, що заступник міністра Кабміну Роман Греба "пояснив" йому, що "там все гаразд" і це "не його справа".

Експерт Реанімаційного пакету реформ Віктор Таран пояснив, що закон передбачає "що участь у відборі могли брати організації, які мають не менше одного року досвіду антикорупційної роботи і можуть це довести".

Водночас на відбір подались організації, частина з яких були молодіжними організаціями партій, а частина просто зареєстровані за однією адресою.

"По кілька організацій зареєстровані за однією адресою. Можливо, тому і кандидати мають однакові біографії. Коли ми підняли питання на комітеті Верховної Ради із запобігання корупції, і комітет попросив надати йому документи, то уже в четвер екстрено зібрався Кабмін з цього питання і проголосував", - розповів Таран.

За його словами, є кілька тенденцій: відсутність реальної антикорупційної роботи, або організації одні одним почали підтверджувати наявність такої діяльності.

Дарина Каленюк, виконавчий директор "Центр протидії корупції", пояснила, що в Кабміні йде "підкилимна боротьба" за вплив на новий антикорупційни орган.

"Йде підкилимна війна за інструмент, який матиме можливість звільнити з посади корупційну людину. В Україні сотні тисяч державних чиновників, і це будуть сотні тисяч декларацій. Ця агенція не матиме змоги перевірити всі. Вона перевірятиме їх вибірково. І саме від керівництва агенції залежить, чиї декларації будуть перевіряти", - пояснила активістка.

"Якщо ми маємо ручне керівництво, то ми маємо вплив на вибірковість перевірки. І чотири людини, відібрані через сфальсифіковану процедуру, будуть обирати керівництво агенції.

Фактично пан Греба поставив уряд і прем'єра Арсенія Яценюк під удар перед міжнародними донорами країни", - додала Каленюк.

У своїй спільній заяві активісти вимагають скасувати розпорядження Кабміну про створення конкурсної комісії і провести новий конкурс та відібрати організації, які реально займались антикорупційною роботою.

Як відомо, проведення виборів в Раду громадського нагляду при Антикорупційному бюро також супроводжував скандал і на вимогу активістів тоді теж були проведені повторні вибори.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування