Гарант розповів, скільки мирних протестів заборонила його влада

Четвер, 6 червня 2013, 11:17

Президент Віктор Янукович заявляє про необхідність доопрацювання та прийняття закону "Про свободу мирних зібрань".

Про це йдеться у щорічному посланні президента до Верховної Ради, яке опубліковане на офіційному сайті президента.

За його словами, актуальність даного закону підтверджена численними конфліктними ситуаціями, що виникали у суспільно-політичному житті країни за останній рік.

"Так, за даними правозахисних організацій, у середньому по Україні на 100 акцій протесту припадає 19 репресивних заходів з боку влади. За 2012 р. влада через суди спробувала заборонити 358 мирних зібрань, у 90% випадків їй це вдалося", - йдеться в посланні.

Згідно з інформацією правозахисників, яка наводиться в посланні,124 особи були притягнуті до адміністративної відповідальності "за порушення порядку організації та проведення мирних зборів".

"Негативною тенденцією характеризується й динаміка цього процесу: лише за 2012 рік кількість судових заборон щодо мітингів і демонстрацій зросла на 30%", - йдеться в посланні.

Основна причина обмежень і порушень конституційного права на свободу мирних зібрань полягає у тому, що органи влади й судочинства використовують у цій сфері законодавство СРСР 1980-х років, довільно тлумачать норми Конституції України, штучно обмежуючи права, що ними надаються.

Як відомо, редакція закону про мирні зібрання має на меті узаконити обов’язок протестувальників повідомляти владу про протест за два робочих дні.

На думку правозахисників, це відразу призвело б до різкого збільшення кількості судових заборон мирних зібрань.

Голова комітету ВР з прав людини Валерій Пацкан заявив, що Верховна Рада розглядатиме законопроект про мирні зібрання у вересні 2013 року.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News