Політику в арешті Тимошенко не досліджували - представник Євросуду

Вівторок, 7 травня 2013, 10:30

У рішенні Євросуду з прав людини не було встановлено факту політично мотивованого арешту екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

Про це заявив офіційний представник Європейського суду з прав людини, директор Загальних служб ЄСПЛ Родерік Лідделл (Roderick Liddell), передає "Інтерфакс-Україна".

Відповідаючи на запитання, чи можна вважати арешт Тимошенко політично мотивованим чи ні, він сказав: "Суд не прийшов до такого висновку. Суд зробив висновок про те, що затримання не відповідало підставам, закладеним у Конвенції (Європейської конвенції з прав людини)".

Лідделл підкреслив, що рішення суду стосувалося безпосередньо досудового ув'язнення під варту, а не кримінального судочинства, яке буде предметом для наступного розгляду.

"Отже, це означає, що різні порушення стосувалися взяття під варту, а не кримінальної справи як такої... Головна причина (для взяття під варту), яка була встановлена, полягала в неповазі судді, а це - не причина, по якій Конвенцією визначено підстави для взяття під варту", - уточнив представник суду.

"Так що причина, за якою суд визнав порушення статті 18 (обмеження щодо прав), полягала в тому, що підстави для взяття під варту не були такими, які є підставами для Конвенції. Я сподіваюся, це досить ясно", - пояснив він.

Відповідаючи на запитання про можливу дату розгляду іншої скарги екс-прем'єра, представник ЄСПЛ сказав: "Це не те, що може відбутися в найближчі три-чотири місяці".

"Важко назвати конкретну дату. Ще не було офіційного контакту з владою. Коли це відбудеться, тоді буде прийнято рішення щодо процедури - будуть чи не будуть проводитися слухання в публічному форматі. За таких обставин це може зайняти рік або більше. Це - стандартний час для цієї процедури", - роз'яснив процедуру Лідделл.

Як відомо, 30 квітня ЄСПЛ визнав незаконність арешту Тимошенко, але не знайшов порушення прав щодо її скарги на застосування катувань.

У той же час юристи та політики по-різному інтерпретували, чи встановив суд політичну мотивацію арешту.

11 жовтня 2011 року Печерський райсуд Києва засудив Тимошенко до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в 2009 році.

Вона була заарештована під час судового процесу 5 серпня 2011 року. Відбуває покарання у Качанівській виправній колонії в Харкові з кінця грудня 2011 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News