Карпачовій підготували суперника

Понеділок, 30 січня 2012, 07:23

На посаду нового омбудсмена називають п'ять претендентів.

Про це в понеділок пише газета Комерсант.

Так, у суботу Український Гельсінський союз з прав людини висунув на посаду уповноваженого з прав людини у Верховній раді кандидатуру голови союзу Євгена Захарова.

Захаров підтвердив свою готовність боротися за посаду омбудсмена.

"У понеділок ми направимо лист на ім'я спікера Володимира Литвина із проханням висунути мою кандидатуру. Я готовий зайняти цю посаду, хоча в Україні уповноважений з прав людини зіштовхується з найсильнішою протидією влади й силових структур",— зазначив Захаров, додавши, що оцінює свої шанси як невисокі. 

Він також припустив, що у випадку висування на цю посаду кандидатури нинішнього омбудсмена Ніни Капрачової, парламент її підтримувати не стане.

"Її діяльність була малоефективною, омбудсмен могла б гостріше реагувати на порушення прав людини, активніше залучати міжнародне співтовариство. Але для влади навіть її слабка критика виявилася неприйнятною. Думаю, голосувати будуть за максимально лояльного до влади кандидата", - вважає Захаров. 

За інформацією газети, претендувати на посаду уповноваженого з прав людини будуть також колишній генпрокурор Геннадій Васильєв, депутат Сергій Головатий, президент Міжнародного правозахисного центра "Ла Страда-Україна" Катерина Левченко й урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Валерія Лутковська.

У той же час поки ніхто з них відкрито не заявив про свої претензії на цю посаду. Лише Левченко підтвердила, що з нею велися переговори, щоправда, не уточнила, хто готовий висувати її на пост омбудсмена. 

"Я поки не думала про це, тільки прилетіла зі Страсбурга, але все може помінятися. Якби запропонували — я б погодилася зайняти цю посаду",— заявила Лутковська. 

"Я сумніваюся, що це можливо. І навіть якщо це (висування) відбудеться, потрібно буде, щоб за мене проголосували в сесійному залі. Хто, "регіони", за мене проголосують? Або комуністи?" — розсміявся пан Головатий, почувши питання. 

Сама Ніна Карпачова не дала однозначної відповіді на питання про те, чи буде вона висуватися на посаду омбудсмена в четвертий раз.

"Поки що я зайнята підготовкою щорічної доповіді про стан і дотримання прав людини в Україні, що представлю в парламенті на початку лютого. Про вибори-перевибори я не думаю",— заявила вона. 

Повноваження Карпачової закінчуються 7 лютого.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування