"Українська правда" судиться з відомством Хорошковського

Субота, 21 січня 2012, 13:49

У Окружному адміністративному суді Києва розпочалися слухання за позовом журналіста "Української правди" Сергія Лещенка до Міністерства фінансів України.

Лещенко подав позов у зв’язку з відмовою Мінфіну надати копію свого листа від 16 червня 2011 року, адресованого Кабміну, щодо обліку боргів ЄЕСУ перед Росією як державних боргів.

Цей лист не має грифів секретності й там ідеться про те, що Мінфін не володіє інформацією про борги ЄЕСУ перед російськими структурами і вони не обліковуються в Міністерстві фінансів як державні борги.

Про існування такого листа Мінфіну до Кабінету міністрів згадується у листі міністра юстиції Лавриновича від 24 червня 2011 року.

Мінфін, починаючи з 24 жовтня 2011 року, тричі відмовляв "Українській правді" в наданні цього листа, стверджуючи, що вони не володіють його оригіналом, оскільки він був надісланий до Кабінету міністрів.

При цьому в своїх запитах журналіст "Української правди" просив надати не оригінал, а копію зазначеного листа.

Водночас Кабінет міністрів також відмовлявся надати копію цього листа, стверджуючи, що розпорядником інформації виступає Міністерство фінансів.

Запит про надання копії цього листа "Українська правда" подала на підставі закону про доступ до публічної інформації.

Позов "Української правди" було подано 21 грудня 2011 року. Попереднє засідання по справі відбулося 18 січня, на якому були присутні двоє представників Міністерства фінансів, які подали заперечення до позову.

У своєму запереченні проти позову Мінфін стверджує, що "з моменту отримання запитуваного листа Секретаріат Кабінету міністрів є розпорядником інформації (запитуваного листа), яка перебуває у його володінні, і тому виключено Секретаріат Кабінету міністрів може нею розпоряджатися".

"Крім того, Мінфіном 13 січня 2012 року (тобто за п'ять днів до першого засідання суду! - УП) отримано інформацію від Служби безпеки України про те, що 1 листопада 2011 року в ході розслідування Головним слідчим управлінням СБУ кримінальної справи №660 при проведенні виїмки оригінал запитуваного листа був вилучений та визнаний документом у вказаній кримінальній справі та приєднаний до цієї справи і зберігається при ній", - сказано в запереченні Мінфіну проти позову.

Юридичну допомогу "Українській правді" в цьому судовому процесі надає Інститут медіа-права.

Наступне засідання відбудеться 30 січня об 11:45 у Окружному адміністративному суді Києва.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування