Новий закон про судоустрій призведе до посилення безладу в системі?

Середа, 4 серпня 2010, 08:31


Закон про судоустрій та статус суддів, що набув чинності напередодні, багато в чому суперечить європейським нормам, кажуть правозахисники й експерти.

Голова правління Центру  політико-правових реформ Ігор Коліушко вважає, що слід чекати значного послаблення незалежності судової влади та самих суддів.

"Це проявляється в тих повноваженнях, які отримує Вища рада юстиції. А її склад не відповідає європейським стандартам для органу, який має застосовувати дисциплінарну відповідальність до суддів", - цитує його "Німецька хвиля".

Виконавчий директор Української Гельсинської спілки з прав людини Володимир Яворський каже, що Вища рада юстиції як політичний орган, який формується президентом та парламентом, "сьогодні є на дві третини залежним від однієї політичної сили".

Він не виключив масових звільнень суддів та втрати тими, хто залишиться на посаді, будь-якої незалежності від виконавчої влади.

Верховний суд, на думку правозахисника, може лишитися без роботи, бо всі суперечки вирішуватимуться виключно вищими судами. А сама система судів розпорошиться між господарськими, кримінальними, цивільними та адміністративними судами.

Яворський очікує від цього значних затримок розгляду справ та посилення безладу в судочинстві.

Правозахисник також зазначив, що створення ще однієї інстанції - Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних та кримінальних справ, про яке повідомили в адміністрації президента, передбачене новим законом.

Однак, на думку Яворського, жодного прискорення розгляду справ чи якогось впливу на судочинство це не справить.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...