Українці будуть домагатися в Москві газового "рівноправ’я"

Понеділок, 22 березня 2010, 08:58

Українська делегація у вівторок буде в Москві домовлятися про зниження ціни на газ і сподівається зробити договір з "Газпромом" рівноправним.  

Джерело в НАК "Нафтогаз" сказало газеті "Сегодня": "Наші в січні 2009 року здуру чи зі шкідницьких міркувань погодилися на коефіцієнт у "450". Це тоді була максимальна за всю історію ціна газу".

"Тому-то зараз для нас "блакитний вогник" дорожчий, ніж для німців. Договір треба зробити рівноправним, ми сподіваємося на конструктивну позицію "Газпрому", - сказало джерело в НАК.

А щоб аргументи про рівноправність звучали переконливіше, наша делегація повезе в Москву "мегапропозицію", пише видання.

У п'ятницю перший віце-прем'єр Андрій Клюєв заявив, що уряд ініціює передачу української газотранспортної системи в управління міжнародному консорціуму за участю Росії, України та Євросоюзу.

За словами Клюєва, це збільшить транзит газу через нашу країну і знизить ціни для України, що дозволить не збільшувати вартість газу і для внутрішніх споживачів.

В уряді поки не називають конкретні цифри – до якого рівня зменшать ціну газу. Діапазон же прикидок великий: від $168 (як у Бєларусі) до 240-250. Але реалістичним-оптимальним вважається рівень кінця минулого року – 200-210.

БЮТівець, радник Юлії Тимошенко з газових питань Олександр Гудима каже: "Янукович і Ко хочуть перейти в режим Бєларусі: ви нам дешевий газ – ми вам ГТС".

"Але тоді опозиція організує масові протести в порівнянні з якими акція "Антитабачник" видасться бурею в склянці води. Консорціум – це дуже складна для реалізації річ. І в Росії це розуміють", - заявляє Гудима.

Від успіху переговорів у Москві залежить і те, чи будуть підвищуватися ціни на газ і комунальні послуги для населення й промисловості

Міністр ЖКГ Олександр Попов проти того, щоб підвищувати ціни на тепло і гарячу воду для населення.

Як роз'яснила його помічник Зінаїда Куценко, розрахунки, проведені міністерством, показують: якщо вдасться вмовити росіян перейти хоча б на торішню ціну на газ ($209 за 100 куб. м), то бюджет зможе дотувати підприємства ЖКГ, які працюють на російському газі. На це необхідно близько 15 млрд грн. у рік, які мають бути закладені в проект бюджету-2010.

"Але за нинішньої ціни газу в 305 доларів і тим більше, якщо вона зросте до $320, тарифи на житлокомпослуги треба піднімати вдвічі, адже тепло і гаряча вода тягнуть до 80% їхньої вартості", - каже Куценко.

Як відомо, відповідно до договору від 19 січня 2009 року, Україна зараз купує в Росії газ по $305 (наприкінці 2009 року - по $209). А з 1 квітня газ може коштувати понад $320.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...