Світовий банк: економіка України може просто не відновитися

Неділя, 14 березня 2010, 12:13

Реальний дефіцит українського бюджету складає понад 10%.

Про це заявив керівник представництва Світового банку в Києві Мартін Райзер, повідомляє ВВС.

Він зазначив, що при підрахунку цього показника треба враховувати і прихований дефіцит Нафтогазу, і бюджетні кошти, витрачені на підтримку українських банків.

За словами Райзера, Україні не уникнути радикального скорочення і переспрямування бюджетних видатків.

"Серед головних напрямків оптимізації видатків експерти банку називають підвищення тарифів на енергоносії щонайменше удвічі, пенсійну реформу, і, зокрема, збільшення пенсійного віку для жінок, обмеження максимальної пенсії та пенсійних виплат працюючим пенсіонерам", - йдеться у повідомленні.

Також у Світовому банку вважають за необхідне скасувати явні та приховані податкові пільги.

"Інші кроки, які не заберуть багато часу і принесуть результат, який можна буде відчути вже незабаром – стимулювання приватних інвестицій та реструктуризація фінансового сектора", - зазначили у банку.

"Ми маємо розуміти, що ризики у разі бездіяльності є дуже високими. Саме тому, я гадаю, ми відчуваємо певний консенсус у різних політичних та економічних колах, а також у суспільство, що далі так тривати не може, і потрібні реформи", - сказав Райзер.

"Можливо, якогось обвалу економіки, чи чогось такого катастрофічного і не станеться, але Україна просто не відновиться економічно. Зараз український ВВП є на 15% меншим, ніж він був у 2008 році. Економіка відкинута на рівень 2005 року", - заявив він.

"Якщо вас це влаштовує, хай буде так, залишайтеся на нинішньому рівні. Але мені здається, що більшість українців скажуть вам, що вони незадоволені нинішнім станом справ", - зазначив керівник представництва Світового банку.

"Люди хочуть роботи, зростання доходів, кращих державних послуг, більшої передбачуваності. А для цього потрібні реформи. Ці речі не відбудуться самі по собі, треба щось зробити, аби вони відбулися", - наголосив Райзер.

За його словами, перше, за чим будуть стежити у міжнародній фінансовій спільноті після зміни влади в Україні – бюджет.

Райзер також зазначив, що у Світовому банку чули про наміри представників української влади щодо міжнародного аудиту української економіки, проте коментувати їх будуть лише після отримання офіційного звернення, якого поки не було.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування