Янукович віддасть "Газпрому" третину в газотранспортному консорціумі?

Вівторок, 9 лютого 2010, 08:39

"Газпрому", "Нафтогазу" й європейським енергоконцернам Віктор Янукович запропонує по 33,3% у консорціумі з управління газотранспортною системою України.

Про це розповіло газеті "Комерсант-Україна" джерело в Партії регіонів, коментуючи ідею Януковича про створення консорціуму з управління ГТС.

"Теоретично є варіант, що близько 9% у консорціумі отримає також Centragas (австрійська компанія-співзасновник разом із "Газпромом" трейдера "RosUkrEnergo", підконтрольна Дмитру Фірташу) як компенсацію за втрачені 11 млрд кубометрів газу в ПСГ. Але це питання переговорів", - уточнив співрозмовник видання.

Як відомо, Янукович у неділю ввечері в ефірі каналу "Інтер" заявив: "Нам треба повернутися до створення газотранспортного консорціуму. Це вигідніше, ніж будувати нові газотранспортні системи".

У той же день в ефірі регіональної миколаївської ТРК він також заявив: "Я буду вносити пропозицію про створення консорціуму для експлуатації системи (ГТС України) і її реконструкції з метою збільшення обсягів прокачування газу".

У випадку реалізації його ініціативи "українська труба здатна буде прокачувати в Європу до 200 млрд кубометрів газу на рік".

За задумом Януковича реалізація ідеї консорціуму дозволить Києву знизити закупівельні ціни на імпортний газ, а Москві - відмовитися від будівництва морських газопроводів "Північний потік" і "Південний потік".

"Ми зуміємо регулювати нашу ціну за рахунок регулювання прибутку в цьому секторі економіки", - говорив Янукович, підкреслюючи: "Ми не повинні бути на газовому ринку слабаками".

У "Газпромі" ж не квапляться вітати ініціативи Януковича.

"Коментувати ідею консорціуму можна буде лише після вивчення пропозицій по суті", - сказав офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов.

Інший менеджер російської монополії сказав, що підстав для зміни угоди від 19 січня 2009 року немає, тож і ціни переглядати не доведеться.

За словами співрозмовника газети, у випадку з Україною може бути застосований "білоруський варіант", коли країна протягом декількох років отримувала знижку в ціні газу за рахунок придбання "Газпромом" 50% акцій ВАТ "Белтрансгаз".

Щодо відмови від будівництва газопроводів в обхід України - "Північного потоку" і "Південного потоку" - у "Газпрому" неофіційно пояснили, що "поки немає жодних підстав змінювати стратегію з диверсифікованості маршрутів постачання".

"Пан Янукович буде при владі не так довго, як повинні працювати газопроводи", - сказав учасник газового ринку РФ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування