Арештовано українського хакера, від якого постраждали десятки банків світу

Середа, 20 липня 2005, 14:37
Українська міліція заарештувала українського хакера Дмитра Голубова, підозрюваного в створенні однієї з наймогутніших міжнародних кримінальних онлайнових мереж.

Про це говориться в статті газети "Тhe Wall street journal", переклад якої наводять Московские ведомости.

Як йдеться в статті, за даними американських правоохоронних органів, ця мережа спеціалізувалася на торгівлі краденою інформацією про клієнтів банків.

"У мережі Carderplanet.com можна було придбати інформацію про мільйони власників банківських рахунків зі США, Великобританії й низки інших країн", - пише газета.

Мережа була закрита ще торік, але американська влада продовжує проводити слідство щодо її організаторів.

За словами керівника поштової служби США Пола Кренна, Голубов, який брав участь у діяльності Carderplanet під псевдонімом Script, був арештований 7 липня цього року.

У той же час газета відзначає, що журналістам не вдалося зв'язатися з адвокатом Голубова, а українська влада відмовилися прокоментувати ситуацію.

Правоохоронці США повідомляють, що в майбутньому можливі нові арешти в Україні у зв'язку з даною справою.

У той же час спеціальний агент кримінального відділу секретної служби США Ларрі Джонсон заявляє, що "арешт Голубова - один із найзначніших заходів такого роду, застосованих щодо жителя східноєвропейської держави, обвинувачуваного в злочинних діях на базі інтернету"

Злочинна мережа Carderplanet була створена в 2001 році. У ній брали участь близько 7000 осіб, переважно жителів Росії й інших східноєвропейських країн.

Портал Carderplanet містив в основному російськомовні матеріали, хоча там і був спеціальний форум англійською мовою.

Крадену інформацію про клієнтів банків порталу поставляли хакери, які зламували захист інформаційних систем різних компаній, що використовують онлайн-транзакції. Жертвами цієї діяльності стали десятки банків і підприємств електронної торгівлі зі США, Британії й Австралії.

Правоохоронці стверджують також, що у співтоваристві, що стояло за Carderplanet, діяла потужна, добре налагоджена ієрархічна структура. Голубов входив до числа головних організаторів мережі, у так звану "родину".

"Українська правда"


"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News