ПАРЛАМЕНТ ПРОГОЛОСУВАВ "ПАКЕТ". Кучма звільняє Генпрокурора

Вівторок, 7 грудня 2004, 23:00
Верховна Рада внесла зміни до Конституції, затвердила проект змін до Конституції по місцевому самоврядуванню та внесла зміни до закону про вибори президента.

За відповідне рішення проголосувало 402 народних депутати, з них 78 депутатів "Нашої України", 1 - депутат БЮТ.

Після голосування проекти підписали спікер Литвин та президент Кучма, продемонструвавши рішення залу.

Перед тим Кучма заявив, що Генеральний прокурор подав заяву про звільнення, яку він збирається підписати.

Литвин назвав рішення парламенту "актом консолідації та примирення".

Перед ухваленням рішення перед депутатами виступив президент Кучма, який зазначив, що в Україні "не раз виникали кризові явища, але завжди вистачало волі і розуму, щоб знайти єдино правильне рішення, яке було підтримано спочатку цим залом, а потім підтверджене суспільством".

"Ми не раз чули слова, що не повинно бути переможців і переможених, а виграла Україна. Хочу додати, що потрібно, щоб також не було принижених", - зазначив він.

"Багато пам'ятають, як приймалась Конституція. По деяких питання, здавалося, що ніколи не знайдемо конституційну більшість, ми постатейно голосували питання про мову, герб, прапор. І парламент був тоді трошки інший, але Конституція була прийнята", - зазначив Кучма, висловивши сподівання, що так буде і цього разу.

"Я тоді прийшов з таким розумінням і сьогодні. Це рішення потрібне Україні", - наголосив він.

***

Закон 4180 (внесення змін до Конституції) передбачає перехід від президентсько-парламентської до парламентсько-президентської форми правління, формування уряду коаліцією депутатських фракцій, продовження строку повноважень парламенту до 5 років.

Документом розширюються повноваження Верховної Ради, яка одержить право призначати прем'єр-міністра, міністрів оборони, іноземних справ за поданням президента, а також за поданням прем'єр-міністра - інших членів уряду.

Зміни до Конституції вступають в силу з 1 вересня 2005 року, якщо на той час ухвалять зміни Конституції про місцеве самоврядування. Якщо це зроблено не буде - то зміни вступлять в дію з 1 січня 2006.

***

Зміни до закону про вибори покликані знизити рівень можливих фальсифікацій і зловживань у ході майбутньої виборчої кампанії.

Зокрема, у цьому законі йдеться про новий принцип формування дільничних виборчих комісій. Зменшується також число відкріпних посвідчень до 0,5% (було 4% від числа виборців).

При одержанні відкріпного посвідчення виборцю в паспорті або іншому документі, що засвідчує його особу, буде ставитися відповідна відмітка, що повинна погашатися на дільниці, коли він проголосує за таким посвідченням.

Крім того, голосування вдома дозволяється тільки інвалідам 1-ї групи, нездатним пересуватися самостійно, за наявності відповідної заяви і документа, що підтверджує інвалідність.

"Українська правда", "Інтерфакс-Україна"


"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News