ВЕРХОВНИЙ СУД ВИЗНАВ ПЕРЕМОГУ ЯНУКОВИЧА НЕДІЙСНОЮ, ПЕРЕГОЛОСУВАННЯ - 26 ГРУДНЯ

П'ятниця, 3 грудня 2004, 17:28
Судова палата у цивільних справах Верховного Суду ухвалила рішення про визнання недійсними результатів другого туру президентських виборів 21 листопада.

Суд також визнав неправомірними дії ЦВК щодо встановлення результатів повторного голосування, тобто перемогу Януковича.

У постанові ВСУ скасовується постанова ЦВК від 24 листопада №1264 “Про результати виборів президента України 21 листопада 2004 року та обрання президента України”.

Таке рішення суд прийняв у ході розгляду скарги довіреної особи Ющенка Миколи Катеринчука на постанову ЦВК про оголошення обраним президентом Віктора Януковича.

Суд встановив, що постанова ЦВК була "незаконна", а "факти системного грубого порушення при повторному голосуванні є такими, які унеможливлюють визначити волевиявлення громадян".

У постанові також сказано, що повторне голосування повинно відбутися 26 грудня, тобто через три тижні після 5 грудня.

Вердикт закінчується словами: "Рішення остаточне і оскарженню не підлягає".

Під постановою Верховного суду стоять підписи всіх членів судової палати у цивільних справах.

На зачитуванні вердикту Верховного суду не було представників Януковича і лише один член ЦВК Донченко.

Оголошення вердикту Верховного суду транслювалося на Майдан Незалежності. Після цього відбувся салют.

***

У скарзі представники Ющенка заявляли про масові порушення виборчого законодавства під час другого туру виборів, які призвели до масштабної фальсифікації результатів волевиявлення громадян і відповідно викривили безпосередньо результати повторного голосування.

У скарзі також вимагалось, аби Верховний Суд України визнав переможцем на виборах президента України кандидата, який у першому турі виборів 31 жовтня набрав найбільшу кількість голосів (згідно з офіційними даними ЦВК, у першому турі виборів за Ющенка проголосувало 39,87% (11 млн. 125 тис. 395 виборців), за Януковича – 39,32% (10 млн. 969 тис. 579 виборців).

Водночас, як зазначалось у ході слухання справи, закон України “Про вибори Президента України” не передбачає можливості скасування рішення ЦВК про встановлення результатів голосування та процедури визнання виборів недійсними.

УНІАН, Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування