From Сalifornia з люВовью: на академіку шапка горить!

Понеділок, 2 серпня 2004, 17:15
Прем’єр-міністр України і кандидат у президенти Віктор Янукович – це людина, яка робить по дві граматичні помилки в одному слові.

У той же час Віктор Янукович є доктором економічних наук, магістром міжнародного права, професором, автором і співавтором понад 50 наукових праць і кількох книг, дійсним членом Академії економічних наук України, членом Президії Національної академії наук України, член-кореспондентом Транспортної академії України, членом Каліфорнійської міжнародної академії науки, освіти, індустрії та мистецтв.

Що ж відбувається? Або орфографічні помилки тричі академіка Януковича – це неправда, або щось не гаразд з академіями, які мають таких безграмотних академіків.

Упевнившись, що помилки нам не примарились, ми вирішили перевірити, чи не примарними є академії, в наукових лавах яких перебуває академік Янукович.

Особливо нас зацікавило його членство в такій собі Каліфорнійській міжнародній академії наук, освіти, індустрії та мистецтв, оскільки про цю частину біографії прем’єра ні експертам, ні тим більше широкій громадськості нічого не відомо.

Почнемо з того, що такого вищого навчального закладу як International Academy of Sciences, Education, Industry and Art в природі не існує. У цьому можна пересвідчитися на інтернет-сторінці з переліком американських університетів по штатах.

Жодної згадки про таку інституцію не має і на веб-сторінці з переліком усіх університетів, коледжів і громадських коледжів (community colleges) Каліфорнії.

Пошук наукової інституції з назвою "International Academy of Sciences, Education, Industry and Art" в системі Google і Yahoo не дав посилання на веб-сторінку цієї організації. Натомість несподівано висвітлив згадки про членство в цій Академії таких осіб як, наприклад, президент Киргизстану Аскар Акаєв.

Пошук через загально американську телефонну довідкову службу (телефон 411) теж не приніс позитивних результатів. У довідковій нам повідомили, що у Каліфорнії організації з такою назвою немає.

І не було б межі нашому розпачу, якби не допомога з форуму Майдану, учасники якого навели нас на правильний слід пошуку. Авжеж, хіба ж не логічно припустити, що якщо прем’єр-міністр Янукович робить помилки в правописі своєї посади, то очевидно і вебсайт його академії може мати помилку в правописі своєї інтернет-адреси?

Тобто слово "академія" потрібно писати не стандартною англійською мовою як "academy", а через кириличну "К" як "Akademy": www.akademy.com/

Так ми вийшли на сайт організації, членами якої крім Віктора Януковича є ще такі українці, як, наприклад, Леонід Кучма, Анатолій Кашпіровський, Валерій Пустовойтенко, Борис Патон і Сергій Бубка.

Причому, Кучма, Пустовойтенко й Патон є "почесними членами", а Янукович у них вважається "активним членом, тоді як Бубка з Кашпіровським – просто "члени".

Серед інших членів вказано прізвища Гейдара Алієва, Вахтанга Кікабідзе, Юрія Лужкова, Нурсултана Назарбаєва, Едуарда Шеварднадзе та інших діячів колишнього СРСР. Особливо впадає в око, що переважна більшість академіків цієї віртуальної академії є вихідцями з республік Центральної Азії.

Веб-сторінка організації подає зокрема таку інформацію (мовою оригіналу та із збереженням орфографії): "Академия является крупнейшей мировой научно-культурной и консультационно-экспертной информационной организацией и занимает соответствующее место в ряду таких организаций как ЮНЕСКО, Нобелевский Комитет, Фонд Сороса и других международных структур, не дублируя их".

Недублювання полягає у тому, що на відміну від ЮНЕСКО, жодної діяльності у вигляді прийнятних для наукових організацій проектів чи публікацій ця Академія не має. Принаймні, веб-сторінка не подає про таку діяльність жодної конкретної інформації.

Взагалі не відомо, чим ця Академія займається крім прийняття все нових і нових членів із числа діячів колишнього Радянського Союзу і вручення їм нагород, дипломів і відзнак.

Цікавий факт, що "найвизначніша світова науково-культурна й консультаційно-експертна інформаційна організація", як називає себе ця Академія, не має фізичного місця перебування, а тільки поштову скриньку і жодного з працюючих телефонів. Де ж відбуваються ті численні конференції й семінари, про які згадується на сайті? На пошті?

Наші спроби зв’язатися з президентом Академії тричі доктором Міхаілом Бахмутським не були успішними. За контактним телефоном президента працює тільки автовідповідач, де ми і залишили повідомлення з проханням надати інтерв’ю для "УП". Чекаємо і надалі.

В академічній біографії прем’єра Януковича є багато інших інтригуючих сторінок. Сподіваємося, що вони будуть не менш захоплюючими для подальшого дослідження, ніж його активне членство у віртуальній Каліфорнійській міжнародній академії наук, освіти, індустрії та мистецтв.


Читайте також:

ЯНУКОВИЧ У ДЕКЛАРАЦІЇ ЗРОБИВ ДВІ ПОМИЛКИ В ОДНОМУ СЛОВІ

Януковича в родині називають "батєй". Хоч він і робить по дві помилки в слові


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування