МЕЛЬНИЧЕНКО РОЗПОВІВ ГРАНД ЖУРІ ПРО ТЕ, ЯК КУЧМА ПРОДАВАВ ЗБРОЮ ДО ІРАКУ

П'ятниця, 12 квітня 2002, 11:32
Майор Микола Мельниченко виступив у четвер в якості свідка перед Великим Журі в суді американського міста Сан-Франциско, відповідаючи на запитання про можливу причетність президента Леоніда Кучми до незаконного продажу Україною зброї Іраку.

Велике Журі, зокрема, зосередилося на темі можливого продажу зброї Іраку за наказом Кучми, повідомив Мельниченко після закінчення засідання в інтерв'ю радіостанції "Німецька хвиля".

За словами екс-майора держохорони, Велике Журі прослухало фрагмент записів, зроблених в кабінеті Кучми - розмову українського президента із загиблим в автокатастрофі генеральним директором компанії "Укрспецекспорт" Валерієм Малєвим.

В цій розмові президент нібито наказує Малєву продати Іраку за $100 млн. три установки "Кольчуга". Як пояснив Мельниченко, "Кольчуга" - це радар, за допомогою якого можна знаходити і збивати літаки з покриттям, зробленим за технологією "стелс".

Мельниченко також повідомив, що на слуханнях Великого Журі представник ЦРУ заявив, що ці радари нещодавно знайдено американцями в Іраці. Це означає, що вже найближчим часом проти України можуть бути застосовані жорсткі економічні санкції, оскільки, відповідно до резолюції Ради Безпеки ООН, продавати зброю Іраку категорично заборонено, відзначає "Німецька хвиля".

Велике Журі (Grand Jury) - суд присяжних, що призначається, аби визначити, чи був порушений закон і чи достатньо доказів для початку судового переслідування.

Інтерфакс-Україна


P.S. За даними УП, рішення Журі тримається у великій таємниці і не підлягає розголошенню. Тому навіть, якщо судове розслідування проти Кучми в США почнеться, Україна дізнається про це тільки після оприлюдення підготовлених офіційних заяв Держдепартаменту або Міністерства юстиції.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...