Авіакатастрофа літака МАУ в Ірані: розслідування, грошові виплати, чорні скрині та деякі інші правові нюанси

Середа, 08 січня 2020, 16:19

Близько 4:30 за київським часом 8-го січня Boeing 737 авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" розбився невдовзі після вильоту з аеропорту імені Імама Хомейні у Тегерані.

"Українська правда" розміщує правовий коментар експерта з авіаційного права Андрія Гука щодо деяких моментів катастрофи рейсу ps752 МАУ, в якій загинули усі 176 осіб, які перебували на борту.

Деякі правові коментарі щодо катастрофи рейсу ps752:

  1. Іран є членом ІКАО і відповідно до додатку 13 до Чикагської конвенції як країна, на території якої сталась катастрофа, зобов'язаний організувати розслідування авіаційного інциденту.
  1. Орган розслідуванняОрганізація цивільної авіації Ісламської республіки Іран.
  1. Розслідування проводиться комісією, утвореною Організацією цивільної авіації Ісламської республіки Іран, до складу якої повинні входити:
  • представники виробника літака (Boeing),
  • експлуатанта (МАУ),
  • країни експлуатанта (представники Державіаслужби України, Національного бюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами)
  • та інші необхідні експерти та учасники.
  1. Розслідування авіаційної події в Ірані відбуватиметься за стандартними процедурами ІКАО і повинно бути незалежним. Вкрай малоймовірними є маніпуляції. Незабезпечення незалежного та належного розслідування було б серйозним порушенням зі сторони Ісламської республіки Іран, яке може мати негативні наслідки для міжнародного повітряного сполучення цієї держави.

На світлині – результати останнього аудиту ІКАО Ірану у 2018 році. Рівень відповідності розслідування інцидентів – вище середнього у світі та становить 84,44%. Це вище, ніж показник України.

Якщо розслідування буде сумнівним, Україна не позбавлена можливості проводити власне розслідування, як це зробила Польща при сумнівах щодо розслідування Міжнародним авіаційним комітетом (РФ) відомої катастрофи.

 
Результати останнього аудиту ІКАО Ірану у 2018 році. Рівень відповідності розслідування інцидентів – вище середнього у світі та становить 84,44%.
  1. Українське Національне бюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами уже повідомило про створення комісії для участі в розслідуванні.

На сайті Іранської організації поки відсутня інформація.

Відомо, що в Іран буде відправлено групу для допомоги в пошуковій операції. У складі групи – фахівці для розслідування причин катастрофи, зокрема 5 осіб Національного бюро з розслідування авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами, 2 представники Державіаслужби і 3 представники авіакомпанії МАУ.

Читайте: Авіакатастрофа літака МАУ в Ірані. Все, що відомо

  1. Як правило, у перші місяці роботи комісії з розслідування публікується попередній звіт, якого варто дочекатись і утриматись від будь-яких домислів.
  1. Метою розслідування авіаційних подій та інцидентів відповідно до додатку 13 до Чикагської конвенції є не встановлення винних, а встановлення причини катастрофи та вироблення рекомендацій для уникнення таких інцидентів у майбутньому.

Кримінальні розслідування можуть проводитись як в Ірані, так і в Україні і матимуть на меті пошук винних та наявності чи відсутності складу кримінального правопорушення.

  1. У випадку авіаційної події, що спричинила загибель пасажирів, перевізник, якщо це передбачено національним законодавством, негайно проводить попередні виплати фізичній особі чи особам, які мають право вимагати компенсацію, для задоволення невідкладних економічних потреб таких осіб.

Такі попередні виплати не означають визнання відповідальності й можуть бути зараховані до наступних виплат перевізником компенсації за заподіяну шкоду (стаття 28 Конвенції про уніфікацію деяких правил міжнародних повітряних перевезень 1999 року – Монреальська конвенція).

Реклама:
Відповідно до пункту 3 глави 4 розділу XXVI Авіаційних правил України "Правила повітряних перевезень та обслуговування пасажирів і багажу" (Наказ Державної авіаційної служби України від 26 листопада 2018 року №1239), авіаперевізник повинен негайно, але не пізніше ніж протягом 15 днів після ідентифікації фізичної особи, яка має право на отримання компенсації, здійснити авансовий платіж, який не має бути менше ніж 16000 СПЗ (спеціальні права запозичення) (за винятком легких тілесних ушкоджень). На даний момент це 525760 грн. Як правило, такі виплати покриваються страховою.

  1. До з'ясування причин катастрофи як перевізник, так і Державіаслужба України чи інші країни можуть встановити для своїх авіакомпаній обмеження щодо польотів до Ірану.

FAA США ще у червні 2019 обмежило свої авіакомпанії у польотах над Іранським повітряним простором та простором Перської затоки нижче 8 км у зв'язку зі збиттям американського дрону.

Зараз повідомляють, що вночі FAA заборонило польоти своїм авіаперевізникам у цьому повітряному просторі у зв'язку з можливими "помилками в розрахунках та ідентифікації".

  1. Технічна несправність, якщо була, могла виникнути і в повітрі. До результатів розслідування будь-які припущення щодо цього чи будь-якої вини авіакомпанії є непрофесійними і неправильними. Те саме стосується наявності чи відсутності підстав для обмеження рейсів до Ірану. У складі екіпажу був пілот-інструктор та інші досвідчені пілоти. Літак пройшов перевірку 6 січня.
  1. Чорні ящики не обов'язково повинні передаватись виробнику. Їх можуть досліджувати інші фахівці.

У випадку з MH17 Рада безпеки Нідерландів також не передавала ящики Boeing. Дослідження проводилось у Великобританії у лабораторії AAIB за участю купи експертів, в тому числі з України, Малайзії та США.

Тому поки у ймовірній заяві Ірану, що ящики не будуть передані ні США, ні Україні, нема чогось екстраординарного. Якщо ж Іран нікого не допустить до дослідження ящиків, це буде уже ставити під сумнів їхнє розслідування.

Андрій Гук

Оригінальний текст взято з Facebook Андрія Гука

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Коли запрацює еАкциз в Україні

Що наші діти дивляться на YouTube українською?

Чому "клуб білого бізнесу" - дуже погана ініціатива?

"Ти цілий день живеш його життям": повсякдення доглядальниць за пораненими ветеранами 

Коли державні банки зможуть продавати проблемні кредити без проблем?

Скільки коштує створити сучасну оперу та за рахунок чого існують незалежні театри?