Самозахист від закону

Субота, 15 травня 2010, 13:06

"Vita sine libertate, nihil" - "Життя без свободи ніщо"

Моя хата з краю, у сенсі, що "я нічого не знаю, коли мене ніхто не чіпає" - хибна думка.

ДАІ, податкова інспекція та міліція, пожежники, санепідемстанція, митна служба та інші владні структури перевищують свої посадові повноваження, вимагають хабарів та "виконують плани". Усе це відбувається завдяки свавільним діям проти беззахисних громадян.

Проте так не триватиме вічно.

Наша країна у своєму розвитку проходить нові еволюційні етапи. Громадяни навчилися не боятися. Вони об'єднуються в товариства, спілки та громадські організації з метою протидії незаконним діям представників різних рівнів влади.

Зразком такого громадського самозахисту є дії громадської організації "Край". Вона об'єднує малих та середніх підприємців у місті Славута Хмельницької області.

За декілька років самозахисту активні підприємці домоглися відставки міського голови, Олександра Смішляєва, який чинив тиск на підприємців. Також у переліку досягнень "Краю" - порушення кримінальної справи проти депутата Нетішинської ради.

Підприємцями створено декілька мобільних груп. В їхній склад входять підприємець, місцевий депутат, журналіст та юрист. Група одразу виїжджає, коли хтось із членів організації інформує про свавілля з боку представників влади.

Олександр Супрунюк, голова координаційної ради "Краю" розповів, що в першу чергу керівництво громадської організації хотіло здобути та захистити право кожного вести легальний бізнес, щоб не давати хабарів, а платити чесні податки.

Тож пріоритетним напрямком роботи став розвиток та консолідація підприємницького руху, захист законних економічних інтересів членів організації.

"Край" допомагає відстоювати інтереси малого та середнього бізнесу в різних громадських та державних установах, судах, органах влади тощо.

Адже сприяння у своєчасному та об'єктивному розгляду позовів та скарг підприємців, при нинішньому безладі та свавіллі в судейських установах, - дуже важлива справа. Особливо, коли людина, яка всього лише хоче чесно працювати, не дуже знається на сучасному "крючкотворстві".

Привілеями для громадян, що вступили до організації, є відчуття свободи й захищеності, економія на хабарах, можливість впливу на владу. Приблизно дев'яносто відсотків членів "Краю" захищені від свавілля чиновників.

Звичайно, до "Краю" приймають не всіх. Головними умовами є законність бізнесу, та порядність людини, яка хоче приєднатися.

Із приходом нової влади, нажаль, випадків свавілля серед представників закону збільшилося.

"Я вище закону!" - нещодавно кричав інспектор дорожньої патрульної служби членові громадської організації "Край".

Близько десятої години в місті Славута, на вулиці Приміській, 89, група інспекторів ДПС міста Хмельницького під керівництвом капітана міліції Максима Хоми, безпідставно зупинила автомобіль Андрія Савицького.

Розлючений проханням водія пред'явити службове посвідчення, капітан міліції вдерся в салон власника автомобіля та наніс останньому два удари в обличчя. Потім відібрав у нього мобільний телефон і почав просто відверто знущатися над наляканим водієм, хизуючись власним зверхнім становищем та безкарністю.

Дії представників правоохоронних органів спричинили значне погіршення стану здоров'я потерпілого, якому згодом була надана швидка медична допомога. При цьому, безпосередньо на місці події, працівники ДПС міста Хмельницького відмовили потерпілому в наданні невідкладної медичної допомоги.

Слід зазначити, що постраждалий жодних із правил дорожнього руху не порушив.

Інцидент із ДПС став початковою точкою відліку для створення всеукраїнської мережі колективного самозахисту.

Ідею було підтримано представниками громадських організацій Черкас, Миколаєва, Вінниці, та низки інших членів об'єднань громадських організацій малого та середнього бізнесу.

Колективний самозахист реально діє. Він стоїть на сторожі інтересів людей, які його потребують.

За п'ять років діяльності організації "Край" було проведено понад п'ятсот різних акцій та проектів. Близько ста п'ятдесяти тисяч гривень виділено на благодійні, просвітницькі та культурно-спортивні заходи.

Сидіти й дивитися на свавілля, що відбувається в країні - є жахливим злочином перед своїми дітьми. Тому що історію потрібно писати зараз.

А не "потім", як то в нас люблять.

Українці, нарешті, починають розуміти: беззаконня породжує беззаконня, а зло рано чи пізно буде покарано. Чужі сльози та скалічені життя не пройдуть даром нікому.

І цей факт не може не тішити.

Ми маємо приклади успішних протидій свавіллю представників закону. Маємо й розуміти, що боротися із цим можна й потрібно в рамках закону.

Як казав відомий філософ і письменник Ричард Бах: "Щоб перемогти темряву, потрібно запалити світло. Темряву запалити неможливо".

Олег Челомбітько, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Тренер, який не встигає, та збірні з міцним захистом: 6 фактів про суперників України на Євро-2024

Україна бореться за повернення незаконно утримуваних цивільних: перспективи і виклики

Три ключові тенденції ринку нерухомості України в 2024 році

Закупівлі продуктів — лише через Prozorro Market

Треба змінювати систему реабілітації військових: вони заслуговують на гідне ставлення держави

Орфанні захворювання: як держава створює систему виявлення та лікування рідкісних хвороб