Юлія Тимошенко відсвяткувала поразку у першому турі

Понеділок, 18 січня 2010, 06:50

Юлія Тимошенко та вся її команда, яка залишилася в Києві, всю ніч з суботи на неділю святкували... ні, не перемогу в першому турі та навіть не перемогу за підсумками екзит-полів.

Штаб БЮТ із шампанським широко відзначив п'ятивідсотковий розрив, з яким Тимошенко програла Януковичу за підсумками одного з чотирьох екзит-полів, що залишає їй надію на загальну перемогу.

Прес-центр ночі виборів Юлія Тимошенко розмістила в готелі "Хайят", що належить її соратникам Сергію Таруті та Віталію Гайдуку.

Із наближенням двадцятої години, коли в Україні мав закінчитися процес волевиявлення та початися підрахунок наголосованого, туди стали з'їжджатися журналісти та відповідальні співробітники Тимошенко.

На другому поверсі розмістився загальний прес-центр, а на третьому - vip-кімнати, де депутати могли відсвяткувати окремо від мас-медіа та закордонних дипломатів.

За півгодини до закінчення виборів у "Хайят" приїхав керівник штабу Тимошенко Олександр Турчинов, який підійшов до дверей одночасно з керівником Державного казначейства Тетяною Слюз.

"Українська правда", яка зустрічала Турчинова, поцікавився в керівника штабу останнім рішенням - видавати грузинським гостям посвідчення кореспондентів БЮТівської газети "Вечірні вісті". 

Турчинов, який зайшов до ліфту, почав відповідати:

- Краще мати порядних журналістів-грузинів, ніж журналістів...

У цей момент двері ліфту зачинилися. Але Турчинов зупинив їх рукою, щоб закінчити фразу, і вони знову розчинилися.

- ...ніж журналістів, які дезінформують своїх громадян.

Після цього він піднявся на третій поверх, де у банкетному залі "Сідней" вже стояла святкова вечеря.

Наступним безтурботною ходою всередину пройшов Микола Баграєв, який придумав та втілив для Тимошенко головний елемент її виборів - тур "З Україною в серці".

Напередодні Баграєв зробив для "Української правди" свій прогноз першого туру: Янукович - 31%, Тимошенко - 24%, Тігіпко - 9,5%, Яценюк - 6,8-7,2%, Ющенко - 4,8%, Литвин - 3%.

На третьому поверсі накопичувалися юліни політтехнологи - Абдуллін, Чепінога, Медведєв, Левенець... Обговорювали результати екзит-полів, які до них стікалися із випередженням графіку.

Нарешті, за декілька секунд до двадцятої години Турчинов спустився у прес-центр, щоб прокоментувати результати соціологічних опитувань на виході з дільниць.

Але замість трансляції Національного екзит-полу, який зафіксував мінімальний розрив між Януковичем і Тимошенко, величезні екрани транслювали канал ICTV, де оприлюднювалися гірші для БЮТівців цифри опитування, проведеного на замовлення цієї телекомпанії.

- Дивися, навіть Люда Супрун обійшла Мішу Бродського, - усміхався Олександр Абдуллін, коментуючи цифри на екрані.

Однак виступати на фоні таких даних Турчинову не годилося.

- Ми можемо випустити Національний екзит-пол? - пошепки запитав він у своїх підлеглих.

- Можемо! - хором відповіли вони.

Турчинов пішов на сцену, але від гріха подалі трансляцію на екранах вимкнули взагалі.

 Олександр Турчинов незадоволений результатом

- Розрив за Національним екзит-полом складає чотири відсотки. Це не той результат, на який ми розраховували..., - несподівано заявив Турчинов.

- Ми розраховували на перемогу в першому турі! - самовпевнено додав він.

- Головний підсумок екзит-полів: незважаючи на незначну перевагу нашого головного опонента, наступним президентом України..., - тут він почав підвищувати октави, а його голос зазвучав як у конферансьє, - але наступним президентом буде Ю-лія Ти-мо-шен-ко! З чим я вас і вітаю!

Оплески, які були би тут доречні, не пролунали. Присутні у залі просто не розуміли пафосу - тому що через плутанину з трансляцією цифри Національного екзит-полу багатьом були невідомі.

Тому, коли за годину на сцену вийшла Тимошенко, на екранах з'явилася нашвидкуруч намальована таблиця з результатами, які давали їй непогані шанси в другому турі.

- Переконана, що рука Януковича ніколи не ляже на Пересопницьке Євангеліє! - оголосила Тимошенко свій прогноз про таїнство майбутньої інавгурації.

- Ви добре знаєте, що був тільки один незамовний екзит-пол. Всі інші - це проплачена піар-технологія, щоб дати Януковичу сфальсифікувати вибори, - поставила вона крапки над "і" для тих, хто серед присутніх не розібрався в цифрах.

 Юлія Тимошенко розкриває змову соціологів

Далі Тимошенко розкрила сценарій своїх дій на другий тур - вона почала агітувати електорат кандидатів другого ешелону, не відходячи від мікрофона.

- Я розумію людей, які голосували за Тігіпка і Яценюка. Вони хочуть змін - і я їх забезпечу! Розумію тих, хто голосував за Ющенка - вони хочуть, щоб Україна відбулася як європейська держава. Я забезпечу цей шлях!

- Я знаю, що штаб Януковича розташований в "Зоряному", але його зоряний шлях завершився! - оголосила Тимошенко.

Хоча, насправді, цього разу її опоненти вирішили відмовитися від нефартового кінотеатру і на ніч виборів орендували зал по-сусідству - в готелі "Інтерконтиненталь".

Взявши за основу вигідні для себе результати екзит-полу, Тимошенко задала всьому заходу в "Хайяті" настрій перемоги. Залишивши журналістів, вона повернулася на третій поверх, де відбувалося святкування у вузькому колі.

 Але хороший настрій вона не приховувала

До готелю підтягувалася різноманітна та часом несподівана публіка.

Колишнього власника 1+1 Бориса Фуксмана замість регіоналки Ірини Бережної, яку він залишив у "Інтерконтиненталі", супроводжував нашоукраїнець Олександр Третьяков.

- Та я просто зайшов дізнатися результати екзит-полів, - пояснював свою появу Фуксман.

- Це ж показали по всім телеканалам! - не повірили журналісти в його щирість.

- А я це все пропустив, - награно повідомив Фуксман.

- Коля, де ви всі?! - кричав у трубку Третьяков, звертаючись, очевидно до Миколи Мартиненка, який святкував на третьому поверсі. - Ага, зрозумів, підіймаюся.

Далі до Хаяту зазирнула інша пара - колишній директор парламентської більшості імені Кучми Олександр Волков і його вихованець Олександр Біловол, який при Тимошенко дослужився до головного санітарного лікаря України та став загальновідомим, коли виявилося, що Україна не готова до "свинячого грипу".

- Я відповідав за Чернігівську область, а тепер взяв на себе ще й Сумську, - повідомив Волков про свою інтегрованість у виборчу кампанію Тимошенко. - Її перемога неминуча, з розривом у сім відсотків!

 Олександр Волков відповідає у Тимошенко за дві області

Але в той вечір в юліному штабі залишилися й холодні голови.

- Проблема в тому, що складно боротися за виборця Тігіпка без самого Тігіпка, - прокоментував один зі штатних політологів відмову банкіра підтримувати когось у другому турі. - Він забирав голоси у Януковича, і нам їх не завоювати без заклику самого Тігіпка.

Але на третьому поверсі готелю "Хайят" все одно святкували "перемогу".

Близько 23 години Тимошенко вийшла з готелю і вже у самих дверях натрапила на Тіну Кароль, яка несла букет привітати свого кандидата.

- Тіночка!...

- Юлечка Володимирівна!... - розцілувалися вони та розчинилися в обіймах одна одної.

Скориставшись доступністю Тимошенко, "Українська правда" нагадала їй про інтерв'ю, яке вона обіцяє дати вже протягом двох з половиною років.

- Хочете, запишемо його завтра? - несподівано запропонувала Тимошенко.

- Хочу, але не вірю! - відповів автор цих рядків.

Тимошенко пообіцяла та на підтвердження своїх слів дала... письмову розписку.

 Розписка Юлії Тимошенко

Щоб завершити цей інформаційний день для журналістів, до них знову спустився Олександр Турчинов - тепер з результатами свого паралельного підрахунку голосів.

Після опрацювання 52% бюлетенів Янукович мав 31,16%, а Тимошенко - 28,27%.

Оголошені ним цифри перевершували всі найсміливіші очікування, але Турчинов так і не зміг сказати, які регіони надіслали ці результати та з якою пропорцією.

- Коли Янукович дивився брифінг Тимошенко, то сказав, що побачив у неї розпач. Чому, як ви думаєте? - запитали його журналісти.

- Він дивився не брифінг Юлії Тимошенко, а на себе у дзеркало! - не розгубився Турчинов.

Прямуючи на вихід, він потрапив під гарячу руку журналістки каналу "24", яка збиралася робити включення. Поставивши його поряд, вона звернулася в камеру.

- Переді мною стоїть перший віце-президент України Олександр Турчинов... - представила його журналістка.

- Я - перший віце-прем'єр, - виправив її Турчинов.

Але така обмовка йому дуже сподобалася.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді