Міністр Зварич – ще один проФФесор?

Четвер, 14 квітня 2005, 15:03
Спочатку ми вирішили, що це був першоквітневий жарт. Анонімний лист з викриттям міністра юстиції України Романа Зварича у брехні надійшов до редакції "Української правди" першого квітня, наступного дня після участі Романа Зварича в україно-американській бізнес-конференції.

Досить успішна й плідна конференція проходила 30-31 березня в Нью-Йорку – рідному місті пана Зварича. А першого квітня міністр Зварич виступав у своєму рідному Колумбійському університеті.

Візьміть будь-який довідник, відкрийте інтернет-сторінку Верховної ради чи Кабінету міністрів і ви прочитаєте, що Роман Михайлович Зварич народився 20 листопада 1953 року у місті Нью-Йорку, США. Освіта вища, у 1981 році закінчив Колумбійський університет (Нью-Йорк), філософський факультет.

Кандидатська дисертація "Онтологічні основи етики Платона" (1981 рік). У 1981-1983 роках - асистент професора філософії у Колумбійському університеті. У 1983-1991 роках - професор Нью-Йоркського університету.

Суть анонімного листа зводилася до того, що його автори, скориставшись присутністю міністра в Колумбійському університеті, вирішили організувати для нього інтерв'ю з університетським журналом випускників.

Однак їм повідомили, що у редакції не має жодної інформації про те, що людина на ім'я Роман Зварич коли-небудь отримувала диплом Колумбійського університету.

Овва! Невже, ще один проФФесор?

Звинувачення, висунуті в першоквітневому листі, були настільки нежартівливо серйозними, що "Українська правда" вирішила провести власне журналістське розслідування.


Брехня перша. Магістр чи Доктор?

Перше, що кидається в очі, це суттєва різниця в біографічних даних про пана Зварича між україномовними й англомовними джерелами.

На україномовній інтернет-сторінці Кабінету Міністрів України пана Зварича названо магістром філософії, у той час як англомовна версія тієї самої сторінки говорить про те, що пан Зварич має американський ступінь Ph.D., тобто є "доктором філософії".

Різниця суттєва: не так багато людей в Америці отримують ступінь магістра, ступінь же доктора – це просто вищий пілотаж – п'ять-шість років кропіткої пахоти по бібліотеках.

Надія на те, що міністр юстиції, очевидно, через свою зайнятість, просто не помітив розбіжностей у власній біографії, згасла після того, як ми відкрили номер діаспорної газети "Ukrainian Weekly". Там, в інтерв'ю Роману Вороновичу пана Зварича названо доктором філософії ще у 1998 році.

То все ж таки, який ступінь має пан Зварич: доктора чи магістра?

Якщо слідувати англомовній версії інтернет-сайту Кабінету Міністрів, то все виходить логічно. Роман Зварич з 1978 до 1981 навчався в Колумбійському університеті, отримав ступінь доктора наук (Ph.D.) і почав працювати в цьому ж університеті доцентом (Assistant Professor), що в американській академічній системі є першим, найнижчим званням після захисту докторату.

З україномовними варіантами біографії пана Зварича виникають певні питання. По-перше, магістерські програми в США, як правило, розраховані на два роки. Можна взяти академічну відпустку, можна пропустити семестр чи два, можуть бути спеціальні поєднані магістерські програми, розраховані на три роки.

Але, якщо вірити україномовним біографіям міністра юстиції, він отримував магістерську ступінь протягом п'яти років (1976-1981), що є малоймовірним.

Про те, що пан Зварич почав навчання в Колумбійському університеті саме в 1978 році нам підтвердили в Колумбійському університеті, але про все по порядку.

Якщо, наприклад, згідно з україномовною версією сайту Кабінету Міністрів України, Роман Зварич є все-таки магістром, а не доктором філософії, то як він тоді міг працювати в університеті доцентом (Assistant Professor) без ступіню Ph.D.?

За твердженнями опитаних нами американських професорів – це абсолютно неможливо. Мати звання "Assistant Professor", "Associate Professor", або full "Professor" в Сполучених Штатах можливо тільки маючи ступінь доктора наук, тобто захистивши Ph.D.

То ж виходить, що україномовні версії помиляються і міністр юстиції України є не магістром, а доктором наук, тобто має ступінь Ph.D. з Колумбійського університету в Нью-Йорку.

Проблема полягає у тому, що пан Зварич, згідно з отриманою нами і незалежно підтвердженою інформацією, не є доктором наук і ступіню Ph.D. з цього університету не має.

Брехня друга. Етика Платона vs. етика Зварича

Якщо вірити довіднику "Хто є хто в Україні", підготовленого видавництвом "КІС" у 2004 році, Роман Зварич є автором близько 30 наукових праць. Ми вирішили почитати, принаймні, одну з них – його докторську чи кандидатську дисертацію про "Онтологічні основи етики Платона" (1981 р.).

Зібрання всіх успішно захищених в США дисертацій можна знайти на спеціальному сервері. Натисніть на "dissertation express", потім "connect to dissertation express as an individual", потім послідовно двічі на "continue", поки вам не відкриється вікно, де можна вдрукувати прізвище автора і знайти його дисертацію.

Будь ласка, використовуйте доукраїнський правопис прізвища Зварича – Zwarycz. Але можете спробувати й інші варіанти: Zvarych, Zvarich, Zwarich, Zwaritch, чи навіть і Swaritch.

Результат все одно буде тим самим – немає ні дисертації про Платона, ні жодної іншої дисертації, написаної паном міністром. Якщо ж вдрукуєте прізвища Субтельного, Шпорлюка, Мотиля, Химки (Subtelny, Szporluk, Motyl, Himka), інших науковців українського походження, ви знайдете не тільки назву, але й номер, за яким можна, заплативши, придбати копію дисертації.

Проте, щоб остаточно переконатися, що пан Зварич жодної дисертації не писав, ми звернулися до бібліотек Колумбійського і Нью-Йоркського університетів де пан міністр, згідно з його біографією, навчався, починав свою наукову кар'єру і працював майже вісім років.

"1983-1991 роки - професор Нью-Йоркського університету", - читаємо на офіційному порталі уряду України.

Обидві університетські бібліотеки мають автоматичні системи пошуку. Тобто, набравши прізвище автора, можна знайти будь-який його доробок. Що ми і зробили.

Результат такий: у бібліотеках названих університетів не має не тільки дисертації Зварича про Платона і його етику, але й жодної (!) наукової праці майбутнього пана міністра.

Якщо ж за наукові роботи видаються статті, написані вже в український період життя Зварича для РУХівської й іншої преси, то тоді докторами наук можна називати всіх українських журналістів, бо вони теж пишуть статті.

Брехня третя. Про філософський факультет і диплом Колумбійського університету

Якщо вірити інформації видання "Дзеркало тижня", викладеній у статті "Свій серед чужих", а також численним статтям в інших українських і російських виданнях, Роман Зварич закінчив філософський факультет Колумбійського університету.

Щоб підтвердити, чи спростувати цю інформацію, ми написали листа і передзвонили до цього навчального закладу (Department of Student Services).

Пан Біл Сантін - старший представник відділу (Student Services Senior Representative) повідомив нам по телефону, що людина на ім'я Roman Michael Zwarycz дійсно навчалася в Колумбійському університеті.

Але! Не на філософському факультеті, як вказано в усіх біографіях пана Зварича, а на міжнародному (на той час School of International Studies).

Ця людина, яка, як ми переконані, є зараз українським міністром юстиції, ніяк не могла отримати диплом в 1981 році, тому що провчившись на міжнародному факультеті з 1976 до травня 1978 року, кинула університет з невідомих пану Сантіну причин.

Роман Зварич навчався на магістерській програмі, а не на докторській, і якщо б закінчив університет, то отримав би ступінь MIA, тобто Master of International Affairs – магістра з міжнародних відносин. Але ж ніяк не філософії, і тим більше не Ph.D!

Усе ще не розуміючи, звідки взялася вся ця історія з факультетом філософії, і бажаючи мати письмове підтвердження отриманої від Біла Сантіна усної інформації, ми звернулися до Колумбійського університету з письмовим запитом.

Отримати підтвердження диплому Колумбійського університету, як і будь-якого іншого диплому, виданого на території США, можна через Національний центр підтвердження дипломів (National Student Clearinghouse)

Після виповнення багатьох формальностей і проплати цієї послуги, ми отримали відповідь, яку вже почули усно від представника університету: Роман Михайлович Зварич, 1953 року народження, ніколи не отримував жодного диплому від Колумбійського університету.

 
 
Ані магістерського рівня, ані докторського. Він, відповідно, не міг працювати професором ані в Колумбійському, ані в Нью-Йоркському, ані в будь-якому іншому американському університеті.

 
 
Брехня четверта. Про юридичну освіту

Пан Зварич любить давати інтерв'ю. Ось що він розказав в інтерв'ю газеті "Факти" (цитуємо мовою оригіналу) :

По какой специальности вы обучались?

- Философия, право и международная политика. Получил диплом магистра философии. Но в США не был практикующим адвокатом, только в Украине.

Кстати, я не закончил университет, потому что подался в докторантуру. Не закончил и ее - начал преподавать в Колумбийском университете в качестве ассистента учителя.

У меня были свои курсы, вел семинары и тому подобное. Потом в Нью-Йоркском университете мне предложили должность профессора. То есть у меня не было титула "профессор", а только звание. Это разные вещи. В Нью-Йоркском университете преподавал семь лет. Разные предметы: философию права, правоведение, этику, интеллектуальную историю.


Пан міністр сказав про себе правду, але не всю. Отже, Колумбійський університет він все-таки не закінчував. Але диплом магістра філософії, за його словами, отримав.

Тобто не отримав, ТОМУ ЩО перевівся в докторантуру. Але і її не закінчив, ТОМУ ЩО став викладати в університеті... без жодного наукового ступеню. Просто фантастика!

З'ясувати, ким працював пан Зварич в Нью-Йоркському університеті, нам не вдалося, тому що відповіді на запити про підтвердження посади надає автоматична система, де потрібно вказувати індивідуальний номер соціального страхування пана Зварича, якого у нас, звичайно, не має. До того ж система надає інформацію тільки про останні три роки. А пан Зварич перебуває в Україні з початку 90-х.

Ми можемо лише здогадуватися, що без ступеня магістра пан Роман міг працювати в Нью-Йоркському університеті дослідником в бібліотеці, лаборантом на кафедрі тощо, але, очевидно, що не професором, навіть якщо це не титул, а посада.

"...в США не был практикующим адвокатом, только в Украине", - розповідає "Фактам" міністр юстиції. Що і не дивно.

В Америці пан Зварич не мав жодних підстав бути ані практикуючим адвокатом, ані теоретизуючим з тієї простої причини, що у нього на це не було відповідної професійної освіти.

Може він отримав юридичну освіту в Україні, або десь-інде? Але про це не сказано в жодній з його біографій. Та й не логічно це. Навіщо довчатися в якомусь "захудалому" українському університеті, якщо у тебе є диплом з Колумбії?

Але у пана Зварича, як було сказано вище, немає жодного диплому з Колумбійського університету: ані філософського, ані міжнародного, ані юридичного, ніякого! Що ж тоді виходить: міністром юстиції України може стати людина з незакінченою вищою освітою?

З першоджерела: забудькуватість міністра

12 квітня у нас з'явилася нагода з'ясувати цю заплутану ситуацію та розпитати безпосередньо самого Романа Зварича. На прес-конференції в Києві "УП" звернулася до міністра юстиції із запитанням щодо його освіти.

УП: Пане Романе, хотіли б отримати від вас підтвердження, що ви навчалися в Колумбійському університеті.
Зварич: Так.
УП: І в 1981 ви його закінчили…
Зварич: Я не пам'ятаю, коли точно я його закінчив, але точно я там навчався...
УП: На філософському факультеті?
Зварич: І на філософському факультеті, і в школі міжнародних відносин… і там я досить довго був.
УП: Там ви писали свою дисертацію?
Зварич: Ні, дисертацію я не писав, я до того рівня не дійшов, я склав магістер, магістра філософії.
УП: Тобто робота про Платона – це була магістерська робота?
Зварич: Про Платона? Це була робота в контексті одного так званого колоквіуму. От! Треба йти, вибачте…


Висновок: а король-то голий!

Міністр Зварич виступає проти люстрації, обіцяє "жорстоко карати" корупцію, розпочинає кампанію "чисті руки", активно бореться проти нечесності жовтої "Пори", проти нелегітимних рішень Кабінету Міністрів, вирішує приїжджати чи не приїжджати в Україну колишнім олігархам типу Березовського.

Коротше кажучи, міністр Роман Зварич – це високоморальна, порядна й сумлінна, криштально чиста державна людина – етична, майже як Платон. А за лаштунками криється маленька брехня, яку проковтнули всі разом узяті державні органи, незалежна преса й неіснуюча опозиція.

Журналістське розслідування біографії Романа Зварича тривало два тижні. Якщо б відділ кадрів Кабінету Міністрів (якщо такий ще є) витратив, принаймні, половину цього часу на перевірку біографічних даних своїх міністрів, можливо, у коридорах української влади поменшало б "проФФесорів".

Особливо болісно бачити таких голих королів тепер, у новій владі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді