Брудні схеми "Межигір'я". Навіщо платити більше?

Понеділок, 28 січня 2013, 11:40

Нещодавно президент Віктор Янукович влаштував прем'єру Миколі Азарову такий собі прочухан. Мовляв, реформи гальмують урядові саботажники. "Що заважає поганим танцюристам - ми знаємо" - грізно заявив президент.

З урядовими танцюристами в Україні, звісно, біда. Як і з реформами, і з бюджетом, і взагалі зі всією економікою.

Але що ж для зростання державного благополуччя зробив сам Янукович?

Щодо персонального благополуччя президента і його родини хвилюватися не доводиться. Бізнес зростає, "Межигір'я" будується, нова власність з'являється...

А от для отримання відповіді про державне варто почитати Єдиний реєстр судових рішень. В абсолютно відкритому і загальнодоступному джерелі можна знайти дуже цікаву інформацію про те, як на державному бюджеті позначається побудова того ж "Межигір'я". 

Епізод №1

25 жовтня минулого року суддя Окружного адмінсуду Києва Олексій Огурцов розглянув абсолютно буденну справу за позовом однієї київської компанії до податкової Печерського району столиці. Ціна питання, за українськими масштабами, була відносно помірною – заниження ПДВ на 2 мільйони 161 тисячу гривень.

Нічого особливого, якщо б не назви фігурантів справи.

ТОВ "Еліт-Ландшафт" подало позов до податківців про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення, яким було встановлено зазначене вище заниження ПДВ.

Як йдеться у документі, питання у митарів виникли влітку 2012 року за результатами перевірки відносин "Еліт-Ландшафт" з "Фірмою "Володар" у 2010 та 2011 роках. Зокрема, зазначається, що між цими компаніями була укладена низка угод на постачання товарів та послуг.

За результатами цих відносин "Еліт-Ландшафт" включило до свого податкового кредиту суму ПДВ, яке "сиділо" у цінах "Фірми "Володар".

Але ще 2011 року у податковій Вишгородського району Київської області, де зареєстрована "Фірма "Володар", була складена службова записка щодо цієї компанії, у якій йшлося про наявність ознак фіктивності та відсутності реального здійснення господарської діяльності.

"Встановлено, що ПП "Фірма"Володар'' за юридичною адресою не знаходиться, фактична адреса невідома. На підприємстві відсутні будь-які основні засоби та виробничі потужності. Найманих працівників немає, директор, бухгалтер та засновник в одній особі є громадянкою Росії та на території України відсутня. Вказані факти свідчать про неможливість реального здійснення господарської діяльності", - йшлося у документі.

Більше того, як зазначається у записці податківців, ця компанія втрапила у кримінальну справу за фіктивне підприємництво. Росіянка-засновниця "Фірми "Володар" пояснила слідчим, що в серпні-вересні 2010 року вона погодилась на прохання її знайомого виїхати у Київ та взяти участь у реєстрації цієї компанії без мети займатися фінансово-господарською діяльністю.

Росіянка заявила, що вона підписала статутні документи, проте ніякого майна та грошових коштів до статутного фонду компанії не вносила. Та й взагалі ніякого відношення до діяльності цього підприємства не мала.

Вишгородська податкова дійшла висновку, що "Фірма "Володар" жодним чином не могла здійснювати поставку товарів, робіт або послуг. А отже й договори з цією компанію є нікчемними і не створюють юридичних наслідків, крім тих, що пов'язані з їх недійсністю.

Тож угоди з поставки по ланцюгу "Фірма "Володар"-"Еліт-Ландшафт", за логікою податківців, не спричиняють реального настання правових наслідків. Тобто про жодний податковий кредит мови бути не може.

Компанія не схотіла погоджуватися з таким "свавіллям" та пішла до суду. І, що само по собі є маленькою сенсацією, суд став на сторону приватної фірми, а не податківців.

Позивача ("Еліт-Ландшафт") та відповідача (податкову) зобов'язали надати всі наявні докази для обґрунтування їх позицій. Компанія надала договори з "Фірмою "Володар", акти їх виконання, та банківські виписки щодо здійснення оплати.

А тепер найцікавіше. "У подальшому отримані від ПП "Фірма "Володар" послуги та товар були використані позивачем у власній господарській діяльності при взаємовідносинах з ТОВ "Архітектурно-будівельна компанія "Інтеб", ТОВ "Дом Лесника" та ТОВ "Танталіт", що підтверджується договорами, укладеними з зазначеними контрагентами, актами, податковими накладними та виписками банку", - йдеться у судовому рішенні.

Це ті самі легендарні "Дом Лесника" і "Танталіт", які володіють територіями мисливського угіддя "Сухолуччя" та резиденції "Межигір'я", де котрий рік зводиться персональний рай Віктора Януковича.

Але, на думку суду, податківці не надали доказів, які б спростовували інформацію компанії "Еліт-Ландшафт".

Не вразило суддю Огурцова навіть те, що Шевченківська податкова Києва розслідує кримінальну справу за фактом фіктивного підприємництва шляхом реєстрації компаній на ім'я громадянки Росії, зокрема, "Фірми "Володар", з метою прикриття незаконної діяльності, що "вчинено повторно та заподіяло велику матеріальну шкоду державі".

Суд вирішив, що всі господарські операції між "Фірмою "Володар" та "Еліт-Ландшафт" мали реальний товарний характер, а податкова безпідставно дійшла висновку про те, що ці операції не спричиняли правових наслідків.

Виходячи з цього, суддя Огурцов визнав протиправним і скасував донарахування "Еліт-Ландшафту" більше 2 мільйонів гривень податку. Це рішення суду могло бути оскаржене протягом 10 днів, однак жодних слідів апеляції податкової знайти не вдалося.

Епізод №2

1 листопада 2012 року інший суддя Київського окружного адмінсуду Олег Басай розглянув подібну справу.

Цього разу до суду пішло ТОВ "БК "Конструктив" проти Броварської податкової Київської області, яка у травні минулого року провела перевірку операцій цієї компанії з ТОВ "Укрбуд Консалтинг" у 2011 році.

Як йдеться у судовому рішенні, під час перевірки податківці використали лист Солом'янської податкової Києва, яким було направлено копію протоколу допиту директора "Укрбуд Консалтинг".

Цей директор стверджував, що він за винагороду погодився зареєструвати на себе "Укрбуд Консалтинг" та виконувати функції керівника цієї компанії без мети здійснення фінансово-господарської діяльності.

Тож податківці вирішили, що договори, укладені між "Укрбуд Консалтинг" та ТОВ "БК "Конструктив" у 2011 році "є нікчемними та не створюють юридичних наслідків, крім тих, що пов'язані з їх нікчемністю".

В результаті було прийнято податкове повідомлення-рішення, яким "БК "Конструктив" донарахували 207 тисяч гривень податку.

Але що ж це були за договори? Як випливає з документів, "БК "Конструктив" залучало "Укрбуд Консалтинг" до здійснення частини будівельних робіт за замовленнями, які в неї були. Простіше кажучи, остання компанія ставала субпідрядником.

А основні замовлення "БК "Конструктив" отримало у вже згаданої вище "Архітектурно-будівельної компанії "Інтеб". Серед іншого, це були роботи по облаштуванню господарського блоку на території "Центру відпочинку та здоров'я" у селі Нові Петрівці, по вулиці Івана Франка, 19. Що є поштовою адресою резиденції "Межигір'я".

Згідно з документами, які перелічуються у судовому рішенні, відповідні роботи були виконані. В кінцевому рахунку, суддя Басай зазначив:

"Податковим органом не доведено, що господарські операції з приводу здійснення будівельних робіт є фіктивними, не доведено недобросовісності позивача та його контрагента". Тож донарахування податків було скасоване.

Окремо суд наголосив, що на час проведення податкової перевірки, а також станом на день розгляду описаної справи, відносно посадових осіб "Укрбуд Консалтинг" не прийнято вироку суду з питань ухилення від сплати податків. Нагадаємо, справа розглядалася 1 листопада минулого року.

Втім, вже 3 грудня того ж року таке рішення з'явилося. У реєстрі судових рішень можна легко знайти вирок Оболонського райсуду Києва стосовно людини, яка виступала засновником та директором ТОВ "Укрбуд Консалтинг". На жаль, точно встановити її ім'я неможливо.

У документі зазначається, що ця людина придбала названу компанію "для прикриття незаконної діяльності невстановлених слідством осіб", не маючи наміру займатися підприємництвом. Також суд встановив, що офіційний засновник не вносив жодного майна до статутного фонду ТОВ "Укрбуд Консалтинг".

Ця незаконна діяльність, як йдеться у рішенні суду, призвела до несплати державі ПДВ на загальну суму 1 мільйон 954 тисячі гривень. І це тільки в листопаді 2011 року.

Більше того, номінальний власник та директор "Укрбуд Консалтинг", визнав винність у злочинах фіктивного підприємництва і підробки документів.

Він пояснив суду, що його "наглядно знайомий" запропонував зареєструвати підприємство та стати його директором. "В зв'язку з тим, що на той момент у нього було тяжке матеріальне становище, а також те, що батько знаходився в лікарні в тяжкому стані, він погодився", - йдеться у вироку суду.

За реєстрацію підприємства цій людині пообіцяли грошову винагороду у 100 доларів США.

Врешті-решт, враховуючи каяття, суд дав невдачливому власнику ТОВ "Укрбуд Консалтинг" "нижче нижнього" – 38 тисяч гривень штрафу.

Деякі пояснення 

Загальновідомо, що "Межигіря" – є чи не найграндіознішим персональним будівельним проектом країни.

Колишня урядова резиденція поділена наступним чином - "Танталіт" має 129 га, фонд "Відродження України" - 7,6 га, громадянин Віктор Янукович - 1,7688 га.

Згідно з офіційними документами, "Танталіт" зводить на своїй території "Центр відпочинку і здоров'я".

Як вже писала "Українська правда", проект будівництва передбачав, що на 129 гектарах буде зведено чотири різних комплекси будівель і споруд: яхт-клуб, гольф-клуб, кінний клуб та адміністративний будинок.

Очевидно, що на таке хазяйство потрібен і господарський блок, про який йшла мова у епізоді №2. Тобто будівельні роботи у "Межигір'ї" виконувала компанія, яка, згідно із судовим рішенням, була покликана прикривати незаконну діяльність. Внаслідок цієї діяльності держава недорахувалась мільйонної суми податків.

Також "Межигір'я" Януковича славиться своїм ландшафтним дизайном. Там навіть є штучний грот. Як випливає з описаних документів, красу для Януковича, зокрема, робило ТОВ "Еліт-Ландшафт".

Принаймні, з цією компанію укладали угоди головні будівничі едему чинного президента - "Танталіт" і "Дом Лесника". В цієї компанії навіть є власний сайт. У державному реєстрі юридичних осіб її керівником значиться Чиколовець Сергій Петрович.

Цікавий факт. Інтернет-пошуковик знає таку людину, і навіть видає посилання на документ, опублікований на сайті Національної академії державного управління при президенті України.

Згідно з цим документом, чоловік з таким самим ім'ям навчався там на факультеті публічного адміністрування, і навіть минулого року мав захистити магістерську роботу.

Тема роботи звучить наступним чином: "Глава держави як гарант реалізації положень конституції України". Що ж, цілком логічно.

Але й "Еліт-Ландшафт", для реалізації гігантоманських проектів у "Межигір'ї", укладало угоди з фірмою громадянки Росії, яку податківці запідозрили у фіктивному підприємництві.

Переклад 

Ухилення від сплати податків в сьогоднішній Україні, на жаль, є нормою. Ті, хто крутіше, зазвичай використовують офшорні схеми і підставні компанії, записані на ризьких бомжів. Але це на "високому" рівні.

На буденному рівні схеми простіше, але результат той самий. А будь-яке будівництво завжди було неораним полем для всякого роду, м'яко кажучи, "податкової оптимізації". Тим паче, таке грандіозне, як, наприклад, зведення резиденції на березі Київського моря.

Під час будівництва дуже часто розрахунки проходять "кешем". Готівкою розраховуються з будівельниками, за готівку купують матеріали і так далі. Але "відмивати" це все треба. Та ще й бажано вигідно.

Тож при будівництві існує практика укладання угод з ланцюжком фірм, які нібито виконують роботи або поставляють матеріали. Ланцюжок, як правило, обривається на якійсь фіктивній компанії, після чого гроші перетворюються в готівку, а клієнт отримує ще й податковий кредит, який дозволяє сплачувати менше податків.

В результаті бюджет недораховується певної кількості грошей. В масштабах країни – це просто шалена сума щомісячно.

Що цікаво, в описаних вище випадках податківці все зробили правильно. Вони знайшли фіктивні фірми, під прикриттям яких вмільці допомагали з такою сумнівною оптимізацією, "пробили" їх контрагентів та донарахували податки. Але ж хто був контрагентом...

В результаті суди, які в Україні виправдовують тільки на Страсному тижні, цього разу цілком і повністю підтримали приватні компанії.

Беззаконням, фальсифікаціями та нахабством в Україні вже нікого не здивуєш. Вражає вселенська жадібність. Мало "віджати" державну резиденцію, мало звести там своє бачення Версалю, треба ще й "зажати" податки з цього зведення. Податки, які в описаних масштабах є просто копійчаними.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді