Янукович легалізує "Межигір’я"?

Четвер, 29 липня 2010, 21:39

Два державних об'єкти, які за часів прем'єрства Януковича перейшли в приватні руки, тепер опинилися під одним дахом.

Віднині чинному президенту ще складніше буде доводити, що він не причетний до всіх цих оборудок.

Отже, скандально відома резиденція "Межигір'я", де мешкає Янукович, і мисливське господарство в селі Сухолуччя, де він любить полювати на кабанів, тепер мають спільного кінцевого власника.

Це сталося після того, як у 2010 році у Великобританії змінився склад засновників фірми, що опосередковано контролює Сухолуччя.

Як відомо, забудову на території Дніпровсько-Тетерівського лісомисливського господарства здійснює компанія "Дом Лесника". Вона володіє трьома земельними ділянками площею 17,5 гектарів, але реально контролює весь периметр за допомогою власної охорони.

Згідно з офіційною інформацією, ТОВ "Дом Лесника" на 2,32% належить громадянину України на прізвище Іван Тохтамиш.

Він також - директор Товариства мисливців та рибалок "Кедр", яке зареєстроване в "Межигір'ї" та до числа учасників якого входять регіонали Юрій Бойко, Сергій Тулуб і Володимир Демішкан. Але про пана Тохтамиша ми згадаємо трохи згодом.

Основний же пакет товариства з обмеженою відповідальністю "Дом Лесника" в розмірі 97,3% перебуває у власності британській фірмі Astute Partners Ltd.

Тобто кінцевим господарем об'єктів у Сухолуччі є ця компанія з лондонською пропискою.

Донедавна установчі документи Astute Partners Ltd виглядали так:

 

І ось у Британії відбулися зміни в складі акціонерів Astute Partners.

Раніше ця фірма мала уставний капітал 1 фунт стерлінгів, а власником значилася "пустишка" Nominee Director Ltd.

Тепер уставний капітал Astute Partners Ltd збільшився до 1 000 фунтів стерлінгів. Усі сто відсотків акцій стали належати іншій британській фірмі Blythe (Europe) Ltd

Відомості про зміни в складі акціонерів містяться у звіті Astute Partners, надісланому ними до британського реєстру компаній 30 квітня 2010 року.

У Великобританії така інформація є публічною, і автор цих рядків придбав свіжий звіт через інтернет, заплативши 1 фунт стерлінгів.

Тепер установчі документи Astute Partners, тобто кінцевого господаря у Сухолуччі, виглядають так:

 

Отже, віднині ланцюжок від ТОВ "Дом Лесника", що забудовує Дніпровсько-Тетерівське лісомисливське господарство, веде до фірми Blythe (Europe) Ltd.

А тепер - найцікавіше.

Рівно ця сама компанія Blythe (Europe) Ltd володіє 35% у австрійській фірмі Euro East Beteiligungs GmbH, якій через фірму "Танталіт" належить... 129 гектарів "Межигір'я".

Як фірма Blythe (Europe) Ltd, так і фірма Astute Partners зареєстровані у Лондоні за однією адресою і мають директором одну і ту ж особу. Це - юрист з Князівства Ліхтенштейн Райнхард Прокш, який створив цілий калейдоскоп компаній в будинку 29 на Харлі Стріт в Лондоні, які то тут, то там спливають в контексті "Межигір'я" та Сухолуччя.

Про це вже раніше писала "Українська правда". В інтересах якого аноніма цей трастовий керуючий здійснює свою діяльність, здогадатися не складно.

 

Той факт, що кінцевим власником "Межигір'я" та Сухолуччя стала одна і та ж фірма, остаточно ламає міф, що, мовляв, ці об'єкти не мають жодного стосунку один до одного, а їх дерибан був непов'язаним процесом.

Навпаки, те, як спочатку резиденція, а потім мисливське господарство були виведені з-під державного контролю, показує системність Віктора Януковича в питаннях відчуження урядової власності.

"Банкрутство" покупців "Межигір'я"

Окрім концентрації "Межигір'я" та Сухолуччя на одного власника, після інавгурації Віктора Януковича сталася ще одна знакова подія.

В червні 2010 року відбулася зачистка одного з ланцюгів в процесі відчуження "Межигір'я". Віднині повернення об'єкту в державну власність стане майже неможливим, навіть коли зміниться влада.

Отже, як вже багаторазово писалося, майно резиденції "Межигір'я", розташоване на 129 гектарах, було виведено з державної власності у 2007 році шляхом обміну на два будинки в аварійному стані на Парковій дорозі в Києві.

Першим власником "Межигір'я" стала донецька компанія "Медінвесттрейд". Майже одразу вони програли штучно інспірований судовий процес, потім програли апеляцію, підтвердили свій статус "добросовісного покупця" і продали резиденцію іншій донецькій фірмі "Танталіт", яка стала "належним набувачем".

Тобто відбулося "відмивання" процедури відчуження.

І ось зараз компанія "Медінвесттрейд" оголошена банкрутом. Таким є рішення Господарського суду Києва від 14 червня нинішнього року.

Підставою стало те, що "Медінвесттрейд" заборгував нікому досі невідомій фірмі "Ель ЛТД" з Кіровоградської області 565 тисяч гривень.

"Вимоги ТОВ "Ель ЛТД" на суму 565 340 документально підтверджені, боржником не спростовані, тому визнаються судом безспірними та обґрунтованими. Поданими суду доказами підтверджена неспроможність боржника погасити заборгованість, боржник відсутній за місцезнаходженням. Вказані обставини є правовою підставою визнання боржника банкрутом", - сказано в рішенні суду.

Цікаво також інше. "Медінвесттрейд" став банкрутом, начебто нездатний погасити 565 тисяч гривень. Тоді як в 2006-му ця фірма за документами отримала 89 мільйонів (!) гривень, коли продавала "Межигір'я" компанії "Танталіт".

Куди поділися ці гроші? Це гарне запитання, адже рахунок, на який були переведені 89 мільйонів, відкритий в донецькому "УкрБізнесБанку", що негласно контролюється старшим сином Віктора Януковича Олександром. 

 

"Українська правда" якось додзвонилася до формального власника "Медінвесттрейд" Геннадія Герасименка за його домашньою адресою в Донецьку. На прохання відповісти на декілька запитань він відповів просто: "Краще не треба" - і поклав слухавку.

Таким чином, разом із нещодавнім банкрутством компанії "Медінвесттрейд" було поховано початковий ланцюг у відчуженні "Межигір'я".

Банкрутство - це зручний спосіб позбутися непотрібного учасника при перерозподілі майна. Так само було, наприклад, при продажі каналу "Інтер".

Асоціація "Діловий світ", яка володіла контрольним пакетом акцій, невдовзі після переходу каналу під контроль Хорошковського і зміну структури власності, також була визнана банкрутом.

Трудова міграція: "Межигір'я" - адміністрація президента

Але це - ще не всі цікаві події, що відбулися після інавгурації Януковича, і які остаточно ламають його легенду про непричетність до "Межигір'я".

Отже, після обрання Януковича на роботу в адміністрацію президента перейшли декілька його довірених осіб, які займалися "Межигір'ям" і Сухолуччям.

Так, призначення на Банкову отримав згадуваний на початку статті Іван Тохтамиш, який записаний власником у ТОВ "Дом Лесника", і є директором клубу мисливців та рибалок "Кедр", прописаного на території "Межигір'я".

Прихід Януковича до влади стрімко позначився на його житті. Іван Тохтамиш став завідувачем протокольно-організаційного відділу Державного управління справами - заступником начальника управління протокольного забезпечення ДУС.

Зрозуміло, що перехід на державну службу людини, яка займалася побутовими справами Януковича, привертає до себе увагу.

Адже виникає питання - чи не буде він займатися приватними питаннями Януковича, наприклад, готувати для нього полювання, отримуючи зарплату з бюджету? Або ще гірше - вирішувати приватні забаганки президента за кошти державної казни?

Щоб дізнатися, чим саме займається Тохтамиш, "Українська правда" спрямувала запит до ДУС.

Однак на Банковій відмовилися повідомити перелік посадових обов'язків пана Тохтамиша, посилаючись на конфіденційний статус цієї інформації. Що саме по собі абсурдно, адже ідеться про посадову особу адміністрації президента, яка отримує зарплату з коштів платників податків.

 

Крім Тохтамиша, після обрання Януковича президентом призначення на Банкову отримав пан на прізвище Віталій Сахацький. Він став начальником управління капітального будівництва та житлового господарства Державного управління справами.

А до цього Сахацький був віце-президентом Благодійного фонду "Відродження України". Ця "доброчинна" структура володіє другою за площею ділянкою в "Межигір'ї" та зводить там величезний маєток за фінською технологією "Honka", який по документах проходить як "культурно-оздоровчий центр".

Чому саме Сахацькому довірили весь будівельний напрямок адміністрації? При тому, що Янукович не втомлюється повторювати, що всі об'єкти, які будуються в "Межигір'ї", до нього не мають відношення? Чи не підуть державні гроші на приватні потреби  Януковича?

Знову запит до ДУС - і знову відмова у наданні інформації про перелік обов'язків Сахацького в Державному управлінні справами.

Але і це ще не все. Указом президента Януковича заступником керівника Державного упавління справами став такий собі Василь Гулик.

До цього пан Гулик очолював фірму під назвою "КиївУніверсалСервіс". Це - своєрідний ЖЕК на території "Межигір'я". У фірмі працевлаштовано і отримують зарплату люди, які обслуговують цю вже приватну резиденцію. Зокрема, це електрики, сантехніки, садівники, особи, які займаютсяь підстрижкою газонів, прибиранням території тощо.

Чим пояснити такий стрімкий кар'єрний стрибок пана Гулика - з маловідомої фірми "КиївУніверсалСервіс" до заступника ДУС? Здогадайтеся самі.

P.S. На останній зустрічі з журналістами Віктор Янукович вкотре відхрестився від об'єктів "Межигір'я".

"Тільки майте на увазі - у мене там півтора гектара. А далі - заборонено ходити. Там є власник", - розповідав президент. Але зараз, після останніх подій, ці слова виглядають немов знущення. Не дуже вишукане і не надто приховане.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді