Блиск та убогість "опозиціонера" Ющенка

Середа, 31 березня 2010, 20:50
Новопроголошений опозиціонер Віктор Ющенко не приховує бажання отримати в довічне користування президентську дачу №29.

У цьому розкішному будинку, розташованому в державній резиденції "Конча-Заспа", він проживав протягом п'яти років перебування на посаді.

Умови, надані Ющенку платниками податків, так сподобалися екс-президенту, що на останній прес-конференції він навіть забув про існування власних приватних маєтків та заявив - якщо йому не подарують дачу, доведеться бомжувати.

"Я знаю, що за статусом державним посадовцям певного рівня відповідно до закону належить таке право. Як розпорядиться майбутній президент по відношенню до мене - це запитання до нього. Скажуть "на вокзалі" - буду на вокзалі, скажуть "по закону, є таке рішення" - я його прийму...", - сказав він.

Тобто Ющенко не став відмовлятися від привілеїв, більш характерних для азійського халіфату, але аж ніяк не для європейської держави, будувати яку він обіцяв.

Як з'ясувалося з відповіді Державного управління справами, і після відходу з посади Ющенко продовжив жити на урядовій дачі.

Минулого тижня в інтерв'ю газеті "Комерсант" Ющенко знову захотів прибрати цей об'єкт до своїх рук. Він послався на неіснуючий закон, який начебто регулює його право залишати за собою президентську резиденцію:

"У чому питання? Є ж закон, відповідно до якого для президента після його перебування на посаді формуються певні рішення щодо його статусу. Не я сам прописую собі ці статусні речі, не я приймаю відповідний указ. Це компетенція чинного президента. До нього, як автора ухваленого рішення, вам і варто звернутися".

Але окрім міфічного закону, Ющенко також апелював до того, що подібна практика передачі державного майна відставним президентам начебто існує в світі.

"Крім того, ви можете звернутися до світового досвіду. Подивитеся, де в Чехії проживає Вацлав Гавел. Або в Америці, або в Росії - у будь-якій країні колишній президент", - порадив Ющенко журналісту.

Спірна державна дача президента, яка так сподобалася Ющенку 

Згадка Ющенком про Вацлава Гавела насторожила "Українську правду". Чехія відома як раз тим, що рішучо відмовилася від пострадянського синдрому, до якого відносяться і пільги на кшталт довічного користування державними дачами.

Скориставшись підказкою Ющенка, ми надіслали запит до посольства Чехії в Києві з питанням, які насправді подібні переваги надаються відставним лідерам. І чи справді екс-президент Чехії, як стверджує Ющенко, отримав державну резиденцію в користування.

На відміну від українських урядових структур, звідки "Українській правді" доводиться чекати відповіді місяцями, посольство Чехії спрямувало свого листа на наш запит того ж дня.

Чеський досвід для Ющенка

Як і варто було очікувати, жодних пільг, про які згадував Ющенко, чеські платники податків своїм політикам-пенсіонерам не надають.

"Державними резиденціями або державними квартирами вищі державні посадовці Чеської Республіки (президент, прем'єр-міністр, голови обох парламентських палат, міністри або керівники інших державних органів) можуть користуватись тільки протягом виконання свої функцій за посадою", - ідеться у відповіді посольства Чехії.

"Тобто, після спливу виборного періоду, пов'язаного з виконанням функцій на державній посаді, вони повинні залишити об'єкти, які належать державі. Ці об'єкти резервуються для їх наступників на посаді, якщо вони виявлять зацікавленість у користуванні цими об'єктами", - наголошується у листі дипломата.

 

"Українська правда" також запитала у посольства Чехії, якими взагалі пільгами користуються у них відставні керівники держави.

Так, в 2004 році у Чеській республіці було ухвалено закон про ренту для колишніх президентів.

Екс-керівник держави, за цим актом, одержує щомісячний дохід у еквіваленті близько 4 тисяч євро. При чому сума ділиться навпіл - 2 тисячі євро ренти та 2 тисячі євро на утримання свого офісу.

Сам президент після того, як залишив свій пост, одержує одноразову вихідну допомогу у розмірі близько 34 000 євро (сума обчислюється за формулою) та пенсію за віком у розмірі близько 1 000 євро на місяць.

"Вацлав Гавел до ухвалення вищезгаданого закону про ренту для екс-президента сплачував свої власні кошти на щомісячне утримання свого офісу та співробітників (у розмірі 150 000 крон щомісяця, тобто приблизно 6 000 євро без витрат на закордонні відрядження)", - зазначається у листі чеського посольства.

"Іншим джерелом коштів для діяльності офісу екс-президента є дари доброчинних фондів та анонімних спонсорів", - також зазначається у відповіді посольства Чехії.

Окрім дипломатичної місії Чехії, яку Ющенко поставив у приклад, ми також звернулися до посольств Великої Британії, Франції, Швеції та Німеччини.

Ці держави дружньо налаштовані до України, і там значно вищий рівень життя людей. Тому визначені ними пільги для відставних керівників мають слугувати прикладом для наслідування і в Україні.

Британія

Як і можна було припустити, у Великій Британії відставні прем'єр-міністри також не мають пільг, про які мріє Віктор Ющенко.

Відділ преси і зв'язків із громадськістю посольства Великобританії в Україні повідомив таке: "Нам не відомі випадки передачі державної власності в користування колишнім прем'єр-міністрам після їхнього відходу у відставку. Прем'єр-міністр Великобританії, що пішов у відставку, одержує пенсію, як і всі члени парламенту, що пішли у відставку".

"Її  Величність Королева може призначити прем'єр-міністра, що пішов у відставку, членом Палати Лордів, а також дарувати інші привілеї/нагороди, але не автоматично", - також зазначили у посольстві.

Німеччина

Хоча Німеччина - найпотужніша економіка Європи, але там також чомусь не утримують своїх колишніх канцлерів та президентів на державних дачах.

 Меркель могла би лише мріяти про пільги Ющенка. Фото прес-служби президента

У відповіді "Українській правді" посольство Німеччини повідомило, що урядовці після завершення каденції звільняють своє державне житло.

"Члени Федерального уряду, що оселилися у службовому помешканні, після закінчення свого строку перебування на посаді мають право ще протягом трьох місяців використовувати його на тих же умовах, що й досі, якщо документально не підтверджена попередня наявність у них належного помешкання", - повідомили у посольстві, посилаючись на закон про правовий статус членів Федерального уряду.

Швеція

У Королівстві Швеція, яке Віктор Ющенко вважає союзником України з часів Івана Мазепи, також нічого не знають про передачу державних дач в довічне користування відставним керівникам - у даному випадку прем'єр-міністрам.

"Колишній прем'єр-міністр не має права на службову резиденцію або подібне житло. Природно, він не має права користуватися державною машиною з водієм. У деяких випадках йому може надаватися особиста охорона, але тільки якщо Служба безпеки вирішить, що існує конкретна погроза, яка мотивує необхідність такої охорони", - повідомив "Українській правді" посол Швеції Стефан Гуллгрен.

Дипломат також розповів, як в Швеції забезпечують відставного керівника уряду.

"Прем'єр-міністр та інші члени кабінету після відходу з посади мають право протягом року на компенсацію в розмірі своєї звичайної зарплати. На сьогодні зарплата прем'єр-міністра складає 135 000 крон на місяць. Зараз одна крона дорівнює приблизно одній гривні", - зазначив посол.

Далі, по закінченню року після відставки, розмір компенсації екс-прем'єру зменшується. По досягненню 65 років він має право одержувати пенсію, що також вираховується виходячи з його зарплати, коли він був прем'єр-міністром, а також інших доходів, отриманих протягом трудового життя.

Але якщо прем'єр-міністр після відходу з посади знайшов нову роботу, то сума компенсації від держави буде менше на розмір його нової зарплати.

"Таким чином, він не може одержувати і компенсацію після відходу з посади, і зарплату на новій роботі. Хоча він може мати доходи від підприємницької діяльності, наприклад, якщо він має свою фірму. Може мати капітал від ренти, акцій... Такі доходи не впливають на суму компенсації, одержувану після відходу з посади", - зазначив шведський дипломат.

Франція

Найбільш лояльно до відставних президентів ставляться у Франції. Там його за кошти платників податків забезпечують - ні, не маєтком, а лише кабінетом.

"Колишнім президентам Республіки можуть бути надані квартира або кабінет, або квартира, що виконує функції кабінету, а також послуги секретаря й інші матеріальні пільги", - зазначило посольство Франції у відповіді "Українській правді".

Ці привілеї не закріплені в якомусь документі регламентного характеру. Вони були запропоновані в 1981 році Мішелем Шарасом, радником президента Франсуа Міттерана, з метою врегулювання ситуації щодо попереднього президента Жискар д'Естена, якого не обрали на другий термін.

У посольстві Франції також розповіли, що попередній президент Жак Ширак взагалі мешкає зараз у квартирі, безкоштовно наданій йому сином загиблого прем'єр-міністра Ливану Рафіка Харірі, що був другом Ширака.

При тому, зазначають французькі дипломати, "ця ситуація викликала полеміку в пресі".

У 2008 році було запропоновано надати повноцінний правовий статус екс-президентам Франції, але ця пропозиція не була підтримана.

Тому і виходить, що кошти в розпорядження колишніх президентів Франції потрапляють згідно з рішенням прем'єр-міністра ще від 1985 року.

"Крім поліцейської охорони, екс-главам держави надається службовий автомобіль з водієм, а також приміщення, утримання якого здійснюється за державний кошт. До цього приміщення прикріплюються також дві особи обслуговуючого персоналу", - розповіли у посольстві Франції.

Для порівняння, в Україні масштабніші пільги має навіть не президент, а Володимир Литвин.

Йому після відставки з посади спікера у 2006 році Ющенко своїм закритим указом надав будинок, автомобіль з двома водіями, покоївку та 50-відсоткову знижку на комунальні послуги, газ, електроенергію та телефон.

Будинок у "Конча-Заспі", наданий Ющенком Литвину в довічне користування

А на фоні екс-президента Кучми французькі керівники виглядають просто бідними родичами.

Так, закритим розпорядженням Миколи Азарова в 2005 році Кучмі було надано чотирьох водіїв, двох покоївок, двох офіціантів, кухара, охорону, помічника, радника, два авто та маєток у Конча-Заспі.

Будинок у "Конча-Заспі", наданий Кучмі державою в довічне користування 

Для повної картини залишається тільки порівняти рівень життя платників податків, які своїми коштами утримують екс-президентів України та Франції.

Але краще цього не робити, аби прірва у розвитку держави та ставленні до своїх співгромадян не видавалася такою вражаючою.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді