Автомобільний апартеїд Віктора Януковича

П'ятниця, 26 березня 2010, 17:03

Протягом місяця, що минули після інавгурації Віктора Януковича, кияни зіштовхнулися із масштабним явищем перекриття доріг.

У часи президента Ющенка блокування руху також мало місце, але створювало проблему значно меншого масштабу. Оскільки Ющенко їздив на роботу з державної резиденції "Конча-Заспа", його шлях пролягав через Столичне шосе, біля пам’ятника засновкам Києва він повертав на Паркову дорогу, звідки виїжджав на Липки.

Фактично, він не перетинався з густонаселеними районами. Цей маршрут створював затори, але вони не набували такого розмаху, як зараз, коли Янукович їздить до адміністрації президента з "Межигір’я".

Шлях нинішнього президента перетинається з траєкторією руху на роботу мешканців спальних районів Лівого берегу –  Троєщини та Райдужного масиву, а також правобережної Оболоні та Куренівки.

Одне з найбільш проблемних місць маршруту Януковича – це поворот з Московського проспекту на вулицю Новокостянтинівську біля нічного клубу "Freedom". Саме тут заради комфортного проїзду президента його команда вдається до ноу-хау блокування шляхів.

Якщо раніше перекриття руху здійснювалося просто інспектором ДАІ, то тепер для Януковича застосовується "важка техніка".

10 днів тому "Українська правда" опублікувала фотодокази, що перед проходженням кортежу заїзд на шляхопровід з Московського проспекту на вулицю Новокостянтинівську блокувався за допомогою... тракторів.

Час знімку - ранок 16 березня 2010 року 

У той же день речник Януковича Ганна Герман своєрідно пояснила, чому для його пересування на роботу перекривається рух: "Якщо президент буде стояти у заторах, то стояти буде вся країна".

З'ясувалося, що за ці десять днів нічого не змінилося.

Повномасштабне перекриття для Януковича, яке зупиняє рух на половині території Києва, здійснюється також і у вечірній час, коли він їде додому з Банкової до "Межигір’я".

Речник МВС Костянтин Стогній повідомив "Українській правді", що у четвер міністр отримав доручення від Януковича "скоротити час простою транспорту під час проїзду кортежу".

Але як це доручення виконується на практиці, кореспондент "Української правди" мав змогу переконатися у п’ятницю зранку.

Автор цих рядків був свідком, як заради проїзду Януковича на цьому самому повороті з Московського проспекту на вулицю Новокостянтинівську рух було заблоковано... вантажівкою.

 Ранок 26 березня 2010 року. Аналогічна картина

На відео, знятому мобільним телефоном, видно реакцію водіїв: кияни супроводжували проїзд Януковича серенадою з клаксонів.

У другому епізоді інспектор ДАІ відмовився назвати причину перекриття руху, але картинка говорить сама за себе – на кадрах видно кортеж Януковича. І, до речі, звертає на себе увагу наявність у ньому автомобіля "швидкої допомоги", якого не було раніше в ескорті Ющенка.

Не просто перекриття вулиць, а застосування для цього тракторів та вантажівок не має іншого пояснення, окрім фобій нового президента. Невже Янукович не довіряє столичному ДАІ та боїться камікадзе, який, напевно, притаївся у крайній смузі, щоб вискочити і протаранити кортеж?

Масштабне блокування доріг для президента кинулося в очі навіть послу Великобританії у Києві Лі Тернеру, який зробив про це запис у своєму блозі на сайті посольства.

"Я звернув увагу на ці жахливі пробки, які викликані проїздом VIP-кортежів. Це стало звичайною процедурою – вимкнути всі світлофори вздовж маршруту VIP-персони та поставити ДАІшників на кожному перехресті, щоб керувати потоком транспорту. Це – прямий шлях до створення пробок та хаосу на дорогах міста.

Коли VIP-персона наближається, весь рух зупиняється. Це триває до того моменту, поки не проїде кортеж, що як правило складається з шести автомобілів. Потім світлофори вмикаються знову  та на вулиці нарешті повертається рух", - описав дипломат ситуацію на шляхопроводах Києва.

Посол Британії навіть дав пораду для організації безболісного проїзду кортежу – не блокувати трафік по всьому маршруту, а засилати наввипередки мотоциклістів, які би контролювали перехрестя перед проходженням кортежу.

"Є велика кількість різних варіантів, як кортежу проїхати через місто. Починаючи від спеціальних смуг та закриття доріг – що дуже незручно для інших автомобілістів – і закінчуючи парою швидких мотоциклів, які б закривали проїзд перехрестям в момент, коли кортеж просувається, а потім мчали до наступних світлофорів. Цей спосіб не такий незручний для інших громадян", - зазначив дипломат у своєму інтернет-щоденнику.

Окрім елементарної неповаги до оточуючих, тотальне перекриття вулиць є прямим порушенням статті 24 Конституції про рівність усіх громадян України.

Насправді, якщо Янукович дійсно захоче припинити створювати проблеми, у нього є декілька варіантів поведінки.

1. Відмова від перекриття, що відповідало би західному досвіду. В Європі обмежують рух автошляхам вкрай рідко. Це має місце здебільшого лише під час приїзду закордонних делегацій.

Янукович сам як президент може виступити із законодавчою ініціативою та подати до парламенту проект, який би забороняв блокування вулиць. Як альтернатива цьому могло би стати використання мотоциклістів для прокладання маршруту в автомобільному потоці.

2. Окрім більш гуманної організації проїзду, вирішити питання безболісного пересування Януковича міг би його переїзд із "Межигір’я" до Києва. Наприклад, облаштувавши для нього апартаменти прямо в будинку адміністрації президента.

Враховуючи, що Янукович займає весь четвертий поверх на Банковій, виділити частину приміщень для спальні не було би проблемою.

Це відповідає західному досвіду – прем’єр-міністр Британії мешкає на Даунінг-стрит, президент США – у Білому домі, французький президент живе і працює в Єлисейському палаці, а німецька канцлер має житлові апартаменти у Канцлерамт.

3. Спростити життя киянам міг би також переїзд Януковича до державної резиденції президента в "Конча-Заспі", де зараз продовжує мешкати Ющенко.

Нещодавно екс-президент вкотре заявив про своє бажання залишитися на цьому місці. А Державне управління справами повідомило, що не розглядало питання про закріплення будинку за Ющенком.

Проблема ж у тому, що, оселившись в "Конча-Заспі", Януковичем також можуть оволодіти нездорові спокуси – після закінчення повноважень залишити собі цю резиденцію в пожиттєве користування.

Принаймні, досвід відчуження "Межигір’я" уже показав, наскільки швидко державна власність прилипає до його рук.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді