"Наша Україна" домовляється піти від Тимошенко. Розмова за закритими дверима

П'ятниця, 26 лютого 2010, 21:47

Фасад коаліції Юлії Тимошенко дав тріщину. Якщо досі проблеми цього утворення були приховані за штукатуркою, то тепер політичної напруги не витримує фундамент. У п’ятницю спікери БЮТ і НУНС влаштували публічне з'ясування стосунків, перекидаючи один одному "чорну мітку" в передчутті можливого розвалі коаліції.

Спочатку Сергій Соболєв звинуватив нашоукраїнців у торгах за крісло, яке поки обіймає Тимошенко.

- Сьогодні ми бачимо одне - танцюльки навколо Януковича з тезою, хто буде прем’єром, хто увійде в коаліцію з Партією регіонів. Вони відкрито запропонували, щоб прем’єр-міністром став Віктор Ющенко або Арсеній Яценюк, - заявив Соболєв журналістам.

У відповідь формальний керівник фракції НУНС Микола Мартиненко попередив, що намагання зберегти за Тимошенко посаду прем’єра може трагічно закінчитися для коаліції.

- Поведінка Блоку Тимошенко завжди відрізнялась політичним егоїзмом та цинізмом. За спинами партнерів по коаліції БЮТ майже домовився з Партією регіонів про розподіл країни на двох, анітрохи не переймаючись жодними зобов’язаннями – ні політичними, ні моральними, - нагадав він.

Наслідуючи емоційний надрив Соболєва, Мартиненко запропонував зберегти нинішній політичний союз, але змінити... керівницю уряду.

- Очевидно, що в нинішніх реаліях ні про яке прем’єрство Юлії Тимошенко вже не може йтися. Тому депутати НУНС запропонували модель збереження чинної коаліції. Але БЮТ виявився не готовий заради єдності демократичних сил піти на таку "велику жертву", як посада прем’єр-міністра, - сказав Мартиненко.

Далі на арену вийшов Андрій Кожем'якін, який продовжив завдавати інформаційних ударів по формальному союзнику.

- Демократичну коаліцію може зруйнувати не прем‘єрство Тимошенко, а  продажність та зрадництво окремих депутатів НУНС, - заявив він, не підбираючи слів. - Вони шукають пояснення своєї зради так само, як це у 2006 році робив Олександр Мороз, коли пішов в коаліцію з Партією регіонів.

За інформацією "Української правди", такий обмін люб’язностями у виконанні все ще партнерів по коаліції має своє пояснення – жодна сторона поки не домоглася успіху в своїх планах.

Тимошенко не вдається контролювати нашоукраїнців, щоб зцементувати нинішню коаліцію. Задум зібрати понад 50 підписів, щоб підтвердити її легітимність, провалився. Але і в НУНС ситуація не краще – там не вдалося нарахувати 37 осіб, готових на союз з новим президентом.

"Наша Україна" не просто розпадається на групи Кириленка, Балоги, Коломойського. Вже почалися аналогічні процеси всередині окремих, колись єдиних команд – наприклад, "Народна самооборона" розділилася між Луценком і Жванією в пропорції два до одного.

Кожен, хто може привести в коаліцію хоч декількох нардепів, уже вважає, що має право претендувати на свою квоту в новій владі.

Що з цим робити далі – таке питання намагаються вирішити нашоукраїнці, яким доля знову подарувала шанс отримати владу. У четвер вдень, буквально в ті хвилини, коли Ющенко передавав Януковичу кабінет на Банковій, його колишні соратники з фракції НУНС зібралися на нараду у парламенті.

Розбір польотів на стику владних епох

На засідання прийшло близько 30 депутатів. Хоча кворуму не було, але це не завадило нашоукраїнцями виговоритися. "Українській правді" вдалося стати свідками декількох досить відвертих виступів представників різних груп фракції.

Засідання вів Анатолій Матвієнко, який завдав тон розмові.

- Наша фракція нікому не потрібна об’єднаною, - визнав він. – Всім навколо треба, щоб була така каша, як сьогодні, бо кожного хочуть купити окремо. І вони це зроблять! А далі ми вже не потрібні – бо у них є все для прийняття рішень.

У свою чергу Віктор Тополов, який разом з Віктором Балогою оперує голосами групи "Єдиного центру", говорив набагато відвертіше.

- Якщо ми чогось хочемо, нам треба сідати і розмовляти.  Бо інакше нас розберуть і розмажуть. А якщо ми будемо об'єднаними, то зможемо на щось впливати. Тому я пропоную почати переговори з Партією регіонів.

Паралельно Тополов попросив регіоналів призначити єдиного відповідального за переговори з НУНС, щоб з ним вони могли виписати коаліційну угоду.

- Нехай Віктор Федорович назве комунікатора, з яким ми зможемо розмовляти і все погоджувати. Нам треба реальні інструменти, щоб впливати на ситуацію в країні і брати участь у реальній політиці. І реалізовувати те, що написано в коаліційній угоді.

При цьому, за словами Тополова, свою гру намагається нав’язати і Ющенко.

- Я вам розповім одну інформацію. Наскільки вона є надійною, я говорити не буду. Але є пропозиція, що нібито надійшла з боку секретаріату президента (Ульянченко), щоб три політичні сили – Кириленка, Костенка і наша партія – виступили з заявою, що ми хочемо бачити Ющенка на посаді прем’єр-міністра.

Натомість сам Тополов запропонував орієнтуватися на іншу кандидатуру.

- Я вам можу сказати, чому я постійно за Арсенія Петровича Яценюка. Усе йде до того, що буде реально створити єдину партію під нашого прем'єра, що буде лідером цієї партії. Тоді в нас є майбутнє, тоді ми можемо йти на вибори!

Його підтримав Давид Жванія:

- Єдність дає нам шанс бути присутніми при владі.

Давид Жванія "в тилу ворога" 

Розмова перейшла в русло викриття злих планів Тимошенко і Януковича, що хочуть підкорити маленьку, але горду фракцію.

- Ми не віримо самі собі! Ми більше віримо Януковичу та Юлі. А вони зведуть нас нанівець і знищать! – попередив Павло Жебрівський. - Ми повинні відверто сказати: ми готові бути однією фракцією чи ні? Ми ж не дурніші за Юлю та Януковича?!

- Ми можемо йти на переговори тільки якщо буде наш прем’єр, - взяв слово Каськів. - Азаров не буде сприйнятий фракціями. А що стосується ідеологічних питань... Ми повинні зрозуміти, що людину (Януковича) не змінити. Не треба в них нічого просити! Треба просто оголоси мораторій на всі ідеологічні питання.

Яценюк в ударі

Найбільше ж враження справив Арсеній Яценюка, який намагається зайняти поки вільну нішу лідера цього депутатського збіговиська. Але своїм виступом він ще більше заплутав присутніх. "Фронтовик змін" так чітко і не сказав, чи готовий іти на прем’єрство, чи ні. Основне завдання, судячи зі слів Яценюка – це зайняти нішу Тимошенко незалежно звідки – з влади чи з опозиції.

- Тимошенко програла вибори? Програла!  Що вона зараз намагається зробити? За рахунок нас і вас втримати ситуацію! – заявив він.

Яценюк розповів, що прем’єрка намагається зібрати підписи про збереження нинішньої коаліції, працюючи з кожним нашоукраїнцем окремо.

- Назбирала чи п'ятнадцять чи двадцять п’ять. Це що? Це – реінкарнація того, що називається політичним трупом! Але це робиться за рахунок вас. В тому числі і за рахунок мене!

За інформацією "Української правди", суттєву частину підписів "за Юлю" принесла "Народна самооборона" – 12 з 24 станом на четвер.

- З одного боку, підключили правоохоронну систему, - натякнув Яценюк на Луценка. - З іншого – підключили гроші. Робиться все для того, щоб ми тут не зібралися.

Вірогідний кандидат у прем’єри попередив, що насправді, акумулюючи підтримку НУНС, Тимошенко лише підсилює свої стартові позиції для переговорів з новим президентом.

- Ми чудово розуміємо, що Тимошенко хоче домовитись з Януковичем. Є в когось сумніви? Немає сумнівів! Чи ми всі позабували, в яку коаліцію вона йшла? Повідбирало в нас усіх пам'ять? Чи ми всі позабували, які в неї стосунки з нашими сусідами зі сходу?! У неї не дрогне рука, нічого взагалі в неї не дрогне, якщо Янукович скаже їй: "Йдемо у коаліцію".

Натомість Яценюк пропонує не рухатися далі в сценарії Тимошенко, а писати свій.

- Пора спускатися з небес на грішну землю! Треба зрозуміти одне: тільки тоді, коли в нас буде 50 людей, тільки тоді ми можемо починати свою гру. Ми зараз лишаємось в стані розпаду.

Яценюк спробував змалювати нові реалії.

- Про яку гру я зараз кажу? Перше: Янукович – президент. Сумніви в когось є? Нема! Чи є в когось сумніви в тому, що Янукович сколотить коаліцію? Чи хтось сумнівається, що Тимошенко буде знято з поста? Ні! Тоді навіщо ви самі себе дурите? Плекаєте надію, що ви залишаєтеся в цій коаліції. Її немає – тої коаліції!

Часом голос Яценюка зривався на істеричні нотки.

- Якщо ви кажете, що ви – за Україну, то давайте вирішувати і брати на себе відповідальність. Чи ми далі по кучках будемо працевлаштовувати самих себе? Я не прийшов сюди працевлаштовуватись! Скажіть хто і виберіть собі лідера! Тільки перестаньте бути розмінною фракцією у Юлі і у Яника! І в Ющенка в тому числі!

Виявилося, що Яценюк розвинув активність по розкачуванню своїх колег – він дзвонив, як він сказав, "Славіку Кириленко" і навіть зустрічався з Ющенком. Але, судячи з плутаних слів Яценюка, випрошувати посаду глави уряду він не хоче.

- Ми ж не виходимо на переговори зі словами: "Дайте нам крісло прем’єр-міністра!" Це вони просити нас повинні! Подивіться на ситуацію! Ви розумієте, що новий прем’єр-міністр може мати фамілію Кирієнко?! Країна в переддефолтному стані!

Увійшовши в раж, Яценюк змальовував ситуацію ще більш песимістичними фарбами.

- В принципі, новий прем’єр-міністр повинен оголосити дефолт. Це для початку! Але цього не зробить Янукович! Не зробить Азаров! Не зробить Тігіпко! Тому я не виключаю, що у них ідея – знайти третього кандидата в прем’єри, на півроку.

Але далі Яценюк зіскочив з теми – і залишилося незрозумілим, чи він взагалі не хоче в крісло Тимошенко, чи хоче, але так, щоб були гарантії його перебування там принаймні до виборів.

- Тому пропозиція перша: ідеологічна складова – що ми хочемо? Я вважаю, що ми повинні виражати інтереси центральної та західної України, починаючи з питань національної мови та культури і закінчуючи питанням України в цілому.

У словах Яценюка почали проскакувати словесні оберти, характерні для Ющенка.

- Це – наша ідеологічна база. Якщо ми цього не зробимо, ніхто цього не зробить! А Тимошенко тим більше!

Розуміючи, що ця промова виглядала як самореклама, Яценюк спробував відсторонитися від ситуації.

- Питання не в лідері! Лідер, це той, хто добре виступає по телевізору, говорить так, що піднімаються геть усі. Лідер – це змінна річ. Питання в прийнятті рішень колегіальним органом, партією.

Насамкінець Яценюк заговорив про найбільш пікантне – про переговори щодо коаліції. Він побудував свої пояснення як відповіді на запитання, які поставив сам собі.

- Зрозуміло, що треба говорити з тим, хто виграв вибори, чи не так? – сказав Яценюк і тут же відповів: - Правильно. Виграв вибори Янукович. Щоб я зробив на місці Тимошенко? Встаю і виходжу в опозицію. Варіант Б: я як Тимошенко пропоную всім, хто тут з нами сидить: "Ми ж з вами демократи, я уступаю крісло прем’єр-міністра вам, "Наша Україна", БЮТ і блок Литвина".

А насправді, нагадав Яценюк початок своєї лекції, "гра заключається лише в тому, що лишіть мене, будь-ласка, прем’єр-міністром".

- Тому ми повинні вирішити: хто йде на переговори і з чим? І що ця людина домовляється не про себе, а за план рятування країни і за кожного, хто тут сидить. Якщо нам це вдасться – ми влада! Якщо нам це не вдасться, давайте закриваємо цю лавку.

Збиваючись на патетику, Яценюк дав пораду на правах старшого товариша.

- Я вас прошу донести до колег: якщо вам щось дадуть, те рівно післязавтра заберуть. Янукович нічим не відрізняється від Тимошенко. Тільки одним: Янукович ще хитріший і ще сильніший! Щоб ви це знали. Бо я з ним робив не один рік!

Щоб поставити крапку в цьому захопливому, але плутаному виступі, Матвієнко не витримав і перепитав Яценюка:

- Арсенію Петровичу, я так розумію, що питання про прем’єр-міністра сьогодні не стоїть?

- Абсолютно! – відповів Яценюк.

Але він не гарантував, що це питання не стоятиме завтра. Тим більше якщо у вівторок Володимир Литвин оголосить про відсутність коаліції в парламенті, після чого включиться 30-денний лічильник – або ці депутати ідуть переобиратися, або стають значно більш зговірливими.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді